U PODGORIČKIM školama NEĆE više biti NEZDRAVE hrane! - Volim Podgoricu

U PODGORIČKIM školama NEĆE više biti NEZDRAVE hrane!

Iz škola na teritoriji Glavnog grada biće izbačena nezdrava hrana i piće, saopštio je CdM-u ministar prosvjete Damir Šehović.

On podsjeća da je, poznato da je 2016. godine na teritoriji Glavnog grada uvedena đačka užina, kao i da je ona prošle godine inovirana sa Insitutom za javno zdravlje. Tako se sada užina pravi od integralnog brašna, i uz kompletnu izmjenu jelovnika, uz jogurte, voće i sl.

Sada je plan da se, najavljuju iz Ministarstva prosvjete, iz škole ali i iz školskih dvorišta „istisnu“ grickalice, slatkiši i nezdrava hrana u globalu.

„Ministarstvo prosvjete više neće davati saglasnosti privatnicima da se u kioscima u školama i školskim dvorištima prodaje takva vrsta hrane, gdje god ona može biti zamijenjena kvalitetnijom i zdravijom. A kvalitetniju hranu već sada imamo kroz proizvodnju škole „Sergije Stanić“ koja sada nudi đačku užinu, a može sličan ili prošireni asortiman nuditi i u školskim dvorištima“ rekao je CdM-u ministar prosvjete Damir Šehović.

On navodi da nema nikakve sumnje u ispravnost ovog poteza.

“Đačka užina i sve ono što proizvodi škola „Sergije Stanić“ naišlo je na dobar odziv. Ima vjerovatno i roditelja koji smatraju da đačka užina može biti kvalitetnija, ali vjerujemo da niko nema dilemu da je takva i slična ponuda mnogo bolji i zdraviji izbor od grickalica i gaziranog pića, makar dok su u školi“, ističe Šehović.

Kako je naglasio, s obzirom na to da za sada „Sergije Stanić“ ima kapaciteta da na teritoriji čitavog Glavnog grada ponudi ovu hranu, odlučeno je da se nezdava hrana izbaci iz škola na teritoriji Podgorice.

“Nadam se da će ovo podstaći škole koje imaju smjerove iz oblasti kuvarstva i poslastičarstva iz drugih gradova da razmišljaju o tome da i one mogu da ponude đačku užinu kao što je nudi škola „Sergije Stanić“. Moramo nešto raditi sa ishranom djece, makar dok su u školama, ali i sa motivisanjem drugih škola da unapređuju svoj rad. Ovako se djeca hrane nezdravo, sistem je to tolerisao, a istovremeno imamo sertifikovane obrazovne ustanove koje se bave proizvodnjom hrane i proizvode je u saradnji sa Instituom za javno zdravlje koji je najbolji garant za njen kvalitet“, zaključio je Šehović.

Predstavnici MInistarstva prosvjete razovaraće se i sa nadležnim institucijama, uključujući Ministarstvo održivog razvoja i turizma i drugim nadležnim organima i o tome da se više ne daju saglasnosti za otvaranje privremenih objekata u formi kioska sa nezdravom hranom tik uz ograde škola.

JU Škola za srednje i više stručno obrazovanje “Sergije Stanić” u svom sastavu posjeduje radionice, a jedna od njih je Radna jedinica poslastičarsko-pekarska radionica-Đjačka kuhinja, gdje se pored poslastičarskih proizvoda proizvode i pripremaju užine osnovcima u Podgorici.

CdM

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com