Kosovskom poslaniku Vlada dala 3,5 miliona - Volim Podgoricu

Kosovskom poslaniku Vlada dala 3,5 miliona

Vladin Investiciono–razvojni fond (IRF) po povoljnim uslovima je preko poslovne banke odobrio kredit od 3,5 miliona eura kompaniji „Elkos” iz Rožaja, koja je u većinskom vlasništvu Ramiza Keljmendija, političara sa Kosova.
Radi se o kreditu koji će biti iskorišćen za izgradnju „Elkos” trgovinskog centra u Bijelom Polju, za koji su krajem januara ove godine svečano položili kamen temeljac crnogorski premijer Duško Marković i Keljmendi, koji trenutno obavlja funkciju poslanika u kosovskom parlamentu.
Riječ je o objektu površine 6.209 metara kvadratnih.

– Sa zadovoljstvom konstatujem da smo danas u Bijelom Polju obilježili početak jedne nove i važne investicije za Bijelo Polje koja je vrijedna 3,5 miliona eura i koja će obezbijediti 100 novih radnih mjesta. Zaista izražavam zahvalnost kompanijskom menadžmentu, posebno vlasniku kompanije Elkos grupe, gospodinu Ramizu Keljmendiju za njegovu poslovnu odluku da pokrene ovu investiciju u Bijelom Polju… – rekao je tada Marković.
Premijer Crne Gore je izostavio da kaže da se kompletna investicija finansira iz kredita koji je posredstvom poslovne banke odobrio fond njegove vlade.
To se može zaključiti i na osnovu liste odobrenih kredita IRF-a u periodu od januara do juna prošle godine.
U martu prošle godine iz IRF-a je saopšteno da kroz 33 različita programa finansijske podrške, potencijalnim i budućim preduzetnicima, novim i postojećim malim i srednjim preduzećima, te crnogorskoj privredi omogućavaju kreditna sredstva po povoljnim uslovima i kamatnoj stopi od nula do 4,5 odsto, grejs periodom do četiri godine i rokom otplate do 12 godina, u iznosu do pet miliona eura, zavisno od vrste kreditnog aranžmana.
Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) kompanija „Elkos” osnovana je u julu 2002. godine u Rožajama. Djelatnost te firme je „trgovina na veliko šećerom, čokoladom…”

Keljmendi posjeduje 99,70 odsto vlasničkog kapitala, do 0,30 odsto pripada Fatosu Islamiju, koji se vodi i kao izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik.
U finansijskim izvještajima, dostavljenim Poreskoj upravi, može se vidjeti da je ta Keljmendijeva kompanija tokom 2016. godine imala ukupnu aktivu od oko 3,5 miliona eura.
Na nekretnine, postrojenja i opremu od tog iznosa odnosilo se 1,7 miliona eura, a sličan iznos se odnosio i na vrijednost obrtnih sredstva.
Ako je suditi po finansijskim izvještajima, kompanija „Elkos” Rožaje je uspješna. Tokom 2016. godine prijavila je „neraspoređenu dobit” od 335.398, a godinu ranije 233.065 eura. Gubitke iz poslovanja u te dvije godine nijesu imali.

Kompanija „Elkos” posjeduje ETC – tržni centar u Rožajama, koji je otvoren u decembru 2014. godine.
Taj tržni centar se prostire na preko 6.000 kvadrata, koliku otprilike površinu treba da ima i novi tržni centar u Bijelom Polju, koji je kreditno sa 3,5 miliona eura pomogao vladin Investiciono–razvojni fond. Interesantno je da je tržni centar u Rožajama kompaniju „Elkos” koštao oko 2,5 miliona eura.
Objekat u Rožajama bio je tada prvi u mreži tržnih centara kompanije „Elkos” iz Peći na teritoriji van Kosova i Albanije. ETC objekti se nalaze u 17 gradova na Kosovu i gradu Fier u Albaniji.

(Dan)

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com