DJEVOJKA MILANA KNEŽEVIĆA ODBILA DA SVJEDOČI NA SUĐENJU OPTUŽENIMA ZA POKUŠAJ TERORIZMA: Ne želim da budem dio predstave - Volim Podgoricu

DJEVOJKA MILANA KNEŽEVIĆA ODBILA DA SVJEDOČI NA SUĐENJU OPTUŽENIMA ZA POKUŠAJ TERORIZMA: Ne želim da budem dio predstave

Pred vijećem podgoričkog Višeg suda juče je nastavljeno suđenje optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 16.oktobra 2016. godine. Tamara Magdelenić, djevojka jednog od lidera Demokratskog fronta Milana Kneževića, odbila je juče da svjedoči, smatrajući da na to ima zakonsko pravo, ali je vijeće sudije Suzane Mugoše, i pored protivljenja odbrane, odlučilo da presluša njen iskaz u beogradskom tužilaštvu. Magdalenićeva je tada izjavila da je u emotivnoj vezi sa Kneževićem već desetak godina, da nije član DF-a i da ne zna ništa o osumnjičenima za „državni udar”.

Jučerašnje suđenje obilježio je i zahtjev advokata Jugoslava Krpovića za izuzeće predsjednice vijeća Suzane Mugoše jer ga je uvrijedila tvrdnjom da je 15.marta na glavni pretres došao neprikladno odjeven, što, kako tvrdi, nije istina. Krpović je naveo da ga je Mugoša diskriminisala i da ne postupa isto prema svim braniocima. On je pojasnio da sudija Mugoša nije htjela da ga primi u svoju kancelariju, i to u periodu kad je bio ugrožen život njegove branjenice Branke Milić.
Za sjutra je planirano saslušanje Ananija Nikića, ali nije poznato da li će se pretres uopšte održati, s obzirom na zahtjev za izuzeće sudije Suzane Mugoše i predsjednika Višeg suda Borisa Savića.
Specijalni državni tužilac saglasio se da se pročita iskaz iz SDT-a svjedoka Tamare Magdelinić, dok se odbrana takvom predlogu protivila.
– U trenutku njenog saslušanja u tužilaštvu, Knežević nije bio na listi optuženih lica – ukazao je advokat Dušan Radosavljević.
Magdelinićeva je pažnju tužilaštva privukla nakon što su listinzi telefonskih komunikacija otkrili da je dan prije parlamentarnih izbora sa svog telefona komunicirala sa brojem 44783910****. Iz Specijalnog tužilaštva su naveli da su Mirko Velimirović, Saša Sinđelić i Eduard Širokov koristili brojeve koji počinju sa +44, koji je kontaktirala Magdelinićeva, kao i osoba sa kojom je ona komunicirala.

Nakon 30-minutne pauze, vijeće je ipak odlučilo da presluša njenu izjavu.
Prije toga je pročitan njen dopis upućen sudu u kome je navela da nema nikakve veze sa „državnim udarom” i da je u pitanju institucionalni progon.
– Ja ne mogu da imam povjerenje u crnogorske institucije, niti da mogu budem dio scenarija koji režirate. Obavještavam sud da, saglasno čl. 94 Zakonika o krivičnom postupku Republike Srbije (ZKP) i čl. 34 Ugovora između Crne Gore i Republike Srbije o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, koristim pravo da se ne odazovem pozivu koji mi je upućen. Ovu odluku donosim iz više razloga, koji se, prije svega, odnose na neprofesionalno postupanje i očiglednu sklonost pravosudnih organa ka brutalnom kršenju zakona i ljudskih prava i, u skladu s tim, postojanja realne opasnosti po moju bezbjednost. U ovu farsičnu priču o „državnom udaru”, sa kojom nemam nikakve veze, uvučena sam preko brojnih zloupotreba i uz kršenje mojih prava na više nivoa, o čemu postoje jasni dokazi. Uz podsjećanje suda da sam, po zamolnici Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore od 10. februara 2017. godine, saslušana 2. marta pred Tužilaštvom za organizovani kriminal u Beogradu, tom prilikom mi je uskraćeno zakonom obavezujuće pravo da budem oslobođena od dužnosti svjedočenja, čime su prekršene odredbe ZKP-a. Pored toga, očigledno nestručnim i nesavjesnim postupanjem organa tužilaštva Crne Gore, uz navođenje neistinitih podataka, dovedena sam u vezu sa ljudima koje nikad u životu nisam srela, pri čemu su o meni iznijete krajnje neprimjerene i uvredljive kvalifikacije, zbog kojih sam bila izložena višestrukim neprijatnostima. Dokazi za ove tvrdnje nalaze se u spisima predmeta – navela je Magdelinićeva u dopisu.

Takođe, kako je dodala, očito u cilju njene diskreditacije i stvaranja predstave o njenoj involviranosti u cijeli slučaj, u medijima se danima pominjalo njeno ime na način kojim je nanijeta šteta njenoj reputaciji, što, u krajnjem, predstavlja jedno od krivičnih djela protiv časti i ugleda, inkriminisano i Krivičnim zakonikom Crne Gore.
– Čvrsto vjeruje da je od samog početka čitav ovaj slučaj, koji po važnosti i načinu na koji se odvija zadire u krucijalna društveno-politička pitanja, izmješten iz pravne sfere, čime su obezvrijeđena elementarna načela vladavine prava. Time je nepovratno bačena sjenka na legalitet i legitimitet čitavog procesa. Zbog svega navedenog, a naročito imajući u vidu institucionalni progon koji se već dugo sprovodi nad pojedincima koji se bore za ostvarivanje svojih političkih ciljeva, uključujući i poslednju odluku Višeg suda kojom se odbija legitimni zahtjev Milana Kneževića za odlaganje služenja zatvorske kazne u jeku dvije izborne kampanje, ja ne mogu da imam povjerenje u crnogorske institucije, niti mogu da podržim i budem dio sudske predstave koju režirate prema, po pravni poredak, pogubnom scenariju – istakla je Magdelinićeva.

Tokom iskaza koji je dala pred tužiocem u Beogradu navela je da joj je poznato ono što je objavljeno u medijima, da je za vrijeme izbora u Crnoj Gori boravila u Srbiji, da u Crnu Goru dolazi povremeno, s obzirom da je rođena u Crnoj Gori, u kojoj posjeduje kuću. S obzirom na to da je pravnik, Knežević je od nje tražio mišljenje o nekim zakonima. U odnosu na komunikacije, navela je da nikada nije komunicirala sa nekim brojem koji počinje sa 447…, te da u svom telefonu revnosno briše poruke i da zbog toga nema potrebe da vrši uvid u svoj telefon da bi vidjela da li ima neke komunikacije, ali je sigurna da nije nikada komunicirala sa takvim brojevima, niti je imala bilo kakav zaštićen telefon. Takođe, kazala je da ne može da izvrši uvid u imenik svog telefona iz razloga jer je telefon ostavila kod svog oca. Nakon što joj je prezentovano da je 15. oktobra 2016. godine sa svog broja telefona ostvarila komunikaciju sa brojem telefona 447839102552, izjavila je da joj nije poznato da je imala komunikaciju sa nekim takvim brojem. Takođe, kategorički je odbila mogućnost da je mogla napraviti grešku i slučajno pozvati taj broj, te da telefon nije nikome davala na poslugu, niti joj je ukraden. Ona je na saslušanju rekla da ne zna čiji je broj telefona 0612516234, sa kojega je primila SMS poruku 15. oktobra 2016. godine.
– Mene je kao pravnika sramota zbog ovog ispitivanja. Magdelinićeva kaže da su joj telefoni kod oca, a tužilaštvo je još dva puta to pita. Ovaj svjedok je imao neformalni status osumnjičenog. Ovaj iskaz se može koristiti kao dokaz da su jedan pjesnik i njegova djevojka otišli da obiđu Skadar – kazao je advokat Miroje Jovanović.
Njegov kolega Dušan Radosavljević je napomenuo da su se sva pitanja odnosila na čovjeka koji u tom trenutku nije imao status osumnjičenog, iz čega proizilazi da je Magdalenićeva bila dovedena u zabludu. I advokat Jugoslav Krpović smatra da je Magdelinićeva zloupotrijebljena od strane tužilaštva.

(Dan)

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com