JOŠ NOVCA ZA ANDRIJU: Pejoviću nakon ostavke 1.620 mjesečno! - Volim Podgoricu

JOŠ NOVCA ZA ANDRIJU: Pejoviću nakon ostavke 1.620 mjesečno!

Bivši ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović će do marta 2019. godine primati nadoknadu od najmanje 1.620 eura, koliko je iznosila njegova ministarska plata. Na predlog Vladine komisije za kadrovska pitanja predsjednik Administrativnog odbora Ljuiđ Škrelja je u srijedu potpisao rješenje prema kojem će Pejović 12 mjeseci iz državnog budžeta primati nadoknadu u visini mjesečne zarade u Vladi.

Pejović na to ima pravo na osnovu Zakona o državnim službenicima i namještenicima, kojim je predviđeno da, nakon prestanka mandata, funkcioner ima pravo da godinu nakon prestanka mandata prima naknadu.

“Nadoknada se određuje u visini zarade koju je funkcioner imao u posljednjem mjesecu vršenja službe, uz odgovarajuće usklađivanje”, navodi se u odluci komisije, koju potvrđuje Vlada.

Pejović je sredinom marta podnio zahtjev za dobijanje nadoknade Komisiji za kadrovska i administrativna pitanja, koja ga je 20. marta proslijedila skupštinskom administrativnom odboru. Iz Vladinog biroa za odnose sa javnošću nijesu odgovorili da li će nadoknada određivati na osnovu ministarske plate ili primanja koja je Pejović dobijao kao ministar, glavni pregovarač sa EU i ambasador. Kako je predviđeno zakonom, Pejović gubi pravo na nadoknadu ukoliko se u međuvremenu zaposli.

Skupština Crne Gore razriješila je početkom marta Pejovića dužnosti ministra, glavnog pregovarača i ambasadora pri EU, nakon odluke Vlade da prihvati njegovu ostavku. Pejović je ostavku podnio nakon što je Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) utvrdila da je prekršio Zakon o sprečavanju korupcije, jer je suprotno Ustavu Crne Gore istovremeno imao status ambasadora.

Pejović je, spajajući funkcije ministra i ambasadora, od maja 2017. iz državnog budžeta primao mjesečnu nadoknadu od 3.168 eura, i po tom osnovu isplaćeno mu je najmanje 28.518 eura. U obrazloženju Agencije navodi se da je Ustavom propisano da član Vlade ne može vršiti poslaničku i drugu javnu funkciju, niti profesionalno obavljati drugu djelatnost. Pejović je nakon toga podnio ostavku na sve funkcije i podnio žalbu Upravnom sudu, pozivajući se na Vladinu Odluku o uspostavljanju strukture za pristupanje Crne Gore EU. Premijer Duško Marković je kasnije izjavio da je Pejović bio u konfliktu interesa zbog pogrešnog tumačenja zakona. On je kazao da nema odgovornosti Vlade i konflikt interesa nije rezultat namjere.

Pet poslanika prima nadoknade

Prema podacima Skupštine Crne Gore, pravo na nadoknadu u visini plate, prošlog mjeseca iskoristilo je i pet bivših poslanika. Tako je bivšem poslaniku Demokratske partije socijalista (DPS) Husniji Šaboviću u februaru isplaćeno 1.705 eura, a njegovom partijskom kolegi Vuku Roćenu isplaćeno 1.744 eura.

Bivša poslanica DPS Maida Bešlić je prošlog mjeseca iz državne kase dobila 1.692 eura, dok je bivšem poslaniku Demokratske Crne Gore Velizaru Kaluđeroviću isplaćen 1.731 euro. Bivši poslanik Demokratskog fronta (DF) Radojica Živković je u februaru primio nadoknadu od 1.797 eura.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com