Sindikat medija povodom napada na Jelenu Jovanović: “Nedopustvi su npadi na novinare” - Volim Podgoricu

Sindikat medija povodom napada na Jelenu Jovanović: “Nedopustvi su npadi na novinare”

Sindikat medija osudio je prijetnje novinarki “Vijesti”, Jeleni Jovanović.

Nedopustivo je drsko ponašanje koje pojedinci sebi dozvoljavaju kako bi zastrašili novinare i novinarke i na taj način uticali na njihov rad, navodi se u saopstenju.

-Sindikat medija Crne Gore osuđuje postupanje građanina Zdravka Gojkovića koji je juče, na njenom radnom mjestu, prijetio novinarki Vijesti Jeleni Jovanović. Do prijetnji koje je dobila Jovanović došlo je isključivo zbog posla kojim se bavi i smatramo da je nedopustivo drsko ponašanje koje pojedinci sebi dozvoljavaju kako bi zastrašili novinare i novinarke i na taj način uticali na njihov rad. Ponašanje Gojkovića, koji je prema navodima medija od ranije poznat policiji, je tim teže što je prijetnje izrekao u redakciji Vijesti, a to znači da novinari više ne mogu da se osjećaju bezbijedno ni na svojim radnim mjestima, saopštili su iz Sindikata medija i dodali da su prijetnje koje je dobila Jovanović prvi incident koji se desio ove godine, a u kojem je žrtva zaposlena u medijima, tako da se, kada se uporede prethodne godine, trend napada i prijetnji ne smanjuje.

-Dodatno zabrinjava dosadašnja praksa koja podrazumijeva nekažnjavanje napada na novinare i medije kao i najava iz tužilaštva da najgore što može da se desi Gojkoviću, koji je prema pisanju medija već osuđivan, je da bude osuđen na godinu dana zatvora (krivično djelo ugrožavanje sigurnosti). Da je tokom prošle godine kada je mjenjan Krivični zakonik bilo razumjevanja za predloge Akcije za ljudske prava koje je podržao Sindikat medija, sada bi smo imali krivična djela Napad na novinara u vršenju profesionalnih zadataka i Sprječavanje novinara u vršenju profesionalnih zadataka u kojem je bilo predviđeno da se za slične prijetnje izriče isključivo kazna zatvora sa mogućnošću trajanja i do pet godina, kazali su iz Sindikata medija.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com