TEŠKE OPTUŽBE U KLINIČKOM: Zbog teških propusta FALSIFIKOVANI NALAZI pacijentkinje? - Volim Podgoricu

TEŠKE OPTUŽBE U KLINIČKOM: Zbog teških propusta FALSIFIKOVANI NALAZI pacijentkinje?

Vaskularni hirurg Kliničkog centra Crne Gore Nikola Fatić optužio je kolege iz Centra za vaskularnu hirurgiju da su zbog teških propusta u liječenju falsifikovali medicinske nalaze pacijentkinje S.J. i protiv njega montirali disciplinski postupak, nakon čega je suspendovan prije pet dana.

Fatić je u razgovoru za Dan ispričao da je bio svjedok da je S.J. sa gangrenom noge i teškim stanjem pet dana ležala na odjeljenju, uredno je i po protokolu primio u Centar za vaskularnu hirurgiju i pripremao za urgentan hirurški tretman, a u skladu sa njenim stanjem i potvrđenom dijagnozom, ali su mu kolege iz sujete i neznanja zabranili da je operiše.

Fatić je takođe upozorio i da su mu se pacijenti žalili da jako dugo čekaju na operacije, da im je tražen novac kako bi bili primljeni i operisani, kao i “da su im predlagali, recimo, amputaciju nogu, na šta nijesu bili niti finansijski, niti na bilo koji drugi način spremni”.

Po riječima Fatića, kada je trebalo da uvede u salu S.J, koja je imala potpuno zakrčenje aorte i ilijačnih arterija, ugrožene ekstremitete i funkciju bubrega, jedan od kolega je odbio da asistira govoreći da to, po riječima drugog kolege, nije hitna stvar. Takvom stavu se priključio i dežurni hirurg, koji je zabranio ulazak u salu.

“Rekao sam da ću o svemu sačiniti izvještaj, što sam i uradio, i obavijestiti direktora klinike, kao i da za dalje liječenje pacijentkinje oni snose odgovornost. Svakodnevno sam obilazio pacijentkinju i savjetovao da se, ako već nijesam mogao da uradim operaciju po algoritmu za takav slučaj, ona transportuje na kliniku gdje se to može izvesti. Ostale kolege koje su rekle da se ne radi o hitnom slučaju, nijesu je operisali ni za pet dana koliko je žena bukvalno venula na odjeljenju, da bi se nakon pet dana složili da treba da se uputi u Klinički centar Srbije. Od tada počinje nova hajka na mene. Kada sam 14. marta pokušao da dođem do svog odjeljenja, dežurni portir mi nije dozvolio, već je rekao da je uprava zabranila moj ulazak u KCCG, bez ikakvog dokumenta ili obavještenja, o čemu je, uz njegov pristanak, učinjen tonski snimak. Pacijenti koje sam izliječio ispričali su mi da su godinama unazad morali da idu na preglede u jednu privatnu zdravstvenu ustanovu jer određene ljekare nijesu mogli da nađu u KCCG, tj. nijesu se pojavljivali u ambulantama”, ističe Fatić.

Na pitanje u kakvim uslovima se liječe pacijenti u Centru za vaskularnu hirurgiju, on je upozorio da centar funkcioniše u okviru opšte hirurške klinike i potpuno je minimalizovan i marginalizovan u odnosu na potrebe pacijenta.

“Umjesto da funkcioniše kao zasebna klinika sa svojim službama, koja se bavi rekonstruktivnim procedurama na arterijskom sistemu, ovako važan segment je sveden na ambulantu za amputacije, dijabetsko stopalo, klasične operacije vena i pomalo karotinu hirurgiju. O hirurgiji aortnog sistema se ne može govoriti, jer je sporadična i pacijenti neopravdano dugo čekaju. Nevjerovatan je podatak da jedna tako značajna oblast u društvu, koje dominatno obolijeva od kardiovaskularnih bolesti, ne može sedam dana u nedjelji da ima operacionu salu, već je svedena na dva dana u velikoj sali, u jedan dan za vene odabranih. Jednostavno, ne mogu da primjenjujem znanje za koje sam školovan, jer oni to doživljavaju kao urušavanje sistema. A zbog svega toga ispašta veliki broj građana koji imaju potrebe za nekom od rekonstruktivno-vaskularnih procedura”, zaključio je Fatić.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com