IJZ: U Crnoj Gori još uvijek nije proglašena epidemija morbila - Volim Podgoricu

IJZ: U Crnoj Gori još uvijek nije proglašena epidemija morbila

U Crnoj Gori još uvijek nije proglašena epidemija morbila, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

“Trenutno se na bolničkom liječenju nalazi 13 pacijenata oboljelih od morbila, pri čemu se još 6 pacijenata sumnjivih na infekciju morbilima prati. Od početka godine i zaključno sa današnjim danom u 14:00 časova, ukupno je registrovano 37 osoba inficiranih virusom morbila od kojih je 24 preležalo infekciju bez akutnih posljedica i koje se samim tim smatraju izliječenim. Od registrovanja prvog slučaja i zaključno sa 23. martom najveći broj oboljelih u regionu registrovan je u Srbiji – 4043 sa ukupno 12 umrlih od morbila od početka epidemije, zatim slijede Grčka – 1131 slučajeva i tri smrtna ishoda, Rumunija sa 757 slučajeva i dva smrtna ishoda i Italija – 168 slučajeva i dva smrtna ishoda i to sve počev od 1. januara 2018. U poređenju sa navedenim državama, kod nas se još uvijek bilježi nizak nivo intenziteta oboljevanja pri čemu se svaki sumnjivi slučaj mikrobiološki i epidemiološki istražuje i prati, kontakti stavljaju pod nadzor i sprovode druge protiv epidemijske mjere i to u svim opštinama i svim zdravstvenim ustanovama”, saopštili su iz IJZ.

U saopštenju je rečeno da će u skladu sa Zakonom i kada se steknu uslovi, Institut Ministarstvu zdravlja predložiti proglašenje epidemije što će u prvom redu zavisiti od povećanja broja novoobljelih i to ne samo na nivou države već i po opštinama, kao i od broja osjetljive tj. nevakcinisane djece koja su najvećem riziku od oboljevanja od morbila.

“Vezano za izvor obolijevanja – gotovo identičan broj do sada registrovanih pacijenata ima veze sa obolijevanjem izvan kao i na teritoriji Crne Gore. Najpogođenija grupa su djeca starija od jedne a mlađa od pet godina (45,95%) od kojih niko nije vakcinisan. Zatim slijede odrasli stariji od 35 godina (18,92%) i mlađi odrasli (od 18 do navršenih 35 godina) kojih je ukupno registrovano 10,81%. Ostali oboljeli su u preostale tri uzrasne grupe: djece mlađe od jedne godine, djeca osnovno- i srednje- školskog uzrasta. Ukupno gledano, među oboljelima nevakcinisanih i bez podatka o vakcinaciji je ukupno 94,60% dok samo kod dvije oboljele osobe postoje podaci o vakcinaciji koja je sprovedena ranije u djetinjstvu”, kazali su iz IJZ.

 (Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com