Kuljača odustao od tužbe protiv Marovića, sud ne da na državu - Volim Podgoricu

Kuljača odustao od tužbe protiv Marovića, sud ne da na državu

Kotorski Osnovni sud odbio je tužbu bivšeg gradonačelnika Budve Rajka Kuljača protiv države, jer je prinudno naplatila 7.970 eura sudskih troškova u predmetu Zavala, u kome je bivši prvi čovjek Budve sa još devetoro sugrađana osuđen zbog zloupotrebe.

Ovaj predmet Kuljače jedan je među 900 na spisku Zaštitnika imovinskih interesa države, koji je Vlada nedavno objavila.

To je objašnjeno potrebom da građani vide na koji način se javni službenici odnose prema državi, jer je u pitanju spisak sudskih sporova iz 2017. u kojima, uglavnom činovnici, potražuju prava iz radnog odnosa. U pitanju su milionski iznosi.

Nakon što je dio javnosti potez Vlade ocijenio kao zastrašivanje službenika, premijer Duško Marković je prije nekoliko dana na Javnom servisu objasnio da je njihov cilj u stvari bio da opomenu šefove u državnim organima da isplaćuju regrese, topli obrok i slično, kako službenici ne bi podnosili tužbe.

Na spisku Zaštitnika, nalaze se i predmeti u kojima je država tužilac ali i oni, poput Kuljačinog, gdje su sudovi već odbacili tužbe.

Kuljača je tužbom koju je podnio lani protiv devetoro osoba, a zatim i protiv države, zahtijevao da mu se isplati 7.970 eura.

To su sudski troškovi koje je utvrdio Viši sud u Podgorici pred kojim je i vođen sudski postupak, a ticali su se svih osuđenih.

Ubrzo nakon što je odbijena tužba protiv države, Kuljača je odustao od zahtjeva za nadoknadu štete od nekadašnjeg bliskog saradnika Dragana Marovića, jer mu je u međuvremenu izmirio dug od 1.200 eura na ime troškova za proces koji se vodio u korupcionaškoj aferi.

Kuljača i Marović trenutno se nalaze na odsluženju zatvorske kazne u spuškom zatvoru, dok je većina ostalih osuđenih opštinskih funkcionera i službenika, kao i vlasnika povezanih privatnih firmi, odlužilo kazne.

Upućeni sagovornici “Vijesti” kažu da nakon petogodišnjeg sudskog spora, odnosi među nekada bliskim saradnicima nijesu bili na zavidnom niovu, što je bio i povod da se dugovanja naplate sudskim putem.

Predsjednik kotorskog Osnovnog suda Branko Vučković potvrdio je „Vijestima“ u pisanom odogovru da je Kuljača odustao od tužbe prema mlađem bratu nekadašnjeg visokog funcionera DPS-a Svetozara Marovića.

„Predmet ovog suda formiran je po tužbi tužioca Rajka Kuljača, protiv tuženih Dragana Marovića, Đorđa Pinjatića, Dragana Žinića, Slobodana Đurovića, Stevana Vučetića, Sretena Tomovića, Novaka Stanojevića, Marka Kaloštra i Dragana Sekulića za isplatu duga od 7.970 eura na ime troškova krivičnog postupka određenih presudom Višeg suda u Podgorici od 19. juna.2015“, naveo je Vučković.

Tužbom se traži, kako je navedeno iz kotorskog suda, da devet utuženih Budvana Kuljači solidarno isplate dug sa kamatom zaračunatom od od 3. avgusta prošle godine, kao dana kada je dug naplaćen od njega.

Rajko Kuljača osuđen je na dvije i po, Dragan Marović na dvije godine zatvora, jer su zloupotrebom službenog položaja pribavili imovinsku korist preduzeću Zavala invest i oštetili opštinski budžet za 820.000 eura.

Ostali okrivljeni u ovom slučaju Đorđe Pinjatić, predsjednik Komisije koja je procjenjivala izvedene radove na fabrici za preradu vode, članovi komisije Dragan Žinić, Slobodan Đurović, Stevan Vučetić, Sreten Tomović, Novak Stanojević i Marko Kaloštro i Dragan Sekulić osuđeni su na po godinu dana zatvora.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com