NATO brodovi u Crnoj Gori na godišnjicu NATO bombardovanja - Volim Podgoricu

NATO brodovi u Crnoj Gori na godišnjicu NATO bombardovanja

NATO stalna grupa brodova (SNMG-2), u čijem sastavu se nalaze brod Kraljevske Mornarice Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i Španije, uplovila je juče u luku Bar, a u planu je niz zajedničkih aktivnosti pripadnika tri mornarice.

Riječ je o brodu Kraljevske mornarice UKVB i Sjeverne Irske HMS „Duncan“ (D-37), u ulozi komandnog broda i brod Kraljevine Španije SPS „VICTORIA“ (F-82).

Nakon uplovljenja, u Komandi Mornarice VCG upriličen je prijem za komandanta Grupe, komodora Majka Atlija (Mike Utley) i ostale komandante kod zamjenika komandanta Mornarice VCG, kapetana fregate Jusufa Jonuza.

“HMS ”Duncan” (D-37) je razarač, u operativnoj upotrebi je od 2013. godine. Brod je dužine 152,4 m, širine 13,8 m, deplasmana (max.) 8.500 t, gaza 7,4 m, a maksimalna brzina koju postiže je 30 čvorova.

SPS ”VICTORIA” (F-82) je fregata, u operativnoj upotrebi od 1987. godine. Brod je dužine 137,7 m, širine 14,3 m, deplasmana (max.) 4.445 t gaza 7,5 m a maksimalna brzina koju postiže je 30 čvorova”, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Tokom posjete brodova planiran je niz zajedničkih aktivnosti pripadnika tri mornarice i organizovan obilazak kulturnih znamenitosti Crne Gore za goste.

Slučajnost ili ne, tek NATO brodovi su stigli u Crnu Goru upravo na godišnjicu bombardovanja.

Napad je počeo oko 20 časova, 24. marta, 1999. godine. Devetnaest zemalja Alijanse, bez odobrenja SB UN, obrušilo se najprije na kasarne i protivvazdušnu odbranu Vojske Jugoslavije.

Tokom 78 dana i noći bombardovanja, u 30.000 vazdušnih naleta ispaljeno je 50.000 razornih projektila. Stradalo je 2.500 ljudi, 500 civila, a među njima 79 djece. Ranjeno je 12.500 stanovnika. Teško je razorena infrastruktura, privreda, škole, zdravstveni centri, spomenici kulture, medijske kuće, uglavnom  u Srbiji.

Crna Gora tokom bombardovanja nije doživjela razaranja gradova. Poginulo je sedam civila.

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com