Crna Gora je top destinacija i za turiste sa Zapada i za Ruse - Volim Podgoricu

Crna Gora je top destinacija i za turiste sa Zapada i za Ruse

Kada govorimo o finansijskim pokazateljima, prema podacima Centralne banke Crne Gore, prihod od turizma u prošloj godini, samo od inostranih gostiju, iznosi oko 901 milion eura, što je rast od 7,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Kada se uzme u obzir i prihod ostvaren od domaćih turista dolazimo do ukupne cifre od oko 960 miliona, odnosno porasta od 8,9 odsto u poređenju sa 2016. godinom – kazala je direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Željka Radak-Kukavičić dodajući da će se taj trend rasta nastaviti i ove godine i da ćemo imati i bolju i dužu sezonu.

Kako ona dalje navodi, generalno turistička sezona 2017. godine se može okarakterisati kao rekordna prema svim parametrima, kako fizičkim, tako i finansijskim.

“Nastavljen je trend rasta turističkog prometa, koji nas prati već više od deceniju, a samim tim i ostvareni prihodi su veći,” kazala je Radak-Kukavičić.

Ukupan broj evidentiranih turističkih dolazaka, prema podacima Monstata, iznosi više od dva miliona, što je više od 10 odsto u poređenju sa 2016. godinom, a ukupan broj ostvarenih noćenja je skoro 12 miliona, što je takođe porast od oko sedam odsto.

“Budući da smo već u prethodnoj godini ostvarili blizu milijardu eura prihoda od turizma, a da interesovanje za našu destinaciju raste, prema informacijama turističke privrede turoperatori traže više kapaciteta nego prethodne godine, o čemu govori i pomenuti veći broj najavljenih avio linija, te da prve organizovane grupe turista ovih dana stižu u Crnu Goru, izvjesno je da ćemo zadržati trend rasta turističkog prometa, a time i prihoda i premašiti prošlogodišnje rezultate, kako u pogledu prihoda, tako i u pogledu trajanja sezone,” kazala je Radak Kukavičić dodajući da su u odnosu na 2005. godinu prihodi od crnogorskog turizma učetvorostručeni.

(Pobjeda)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com