Početna » ŽIVOT + » Savjeti » Evo zašto počinjete da se gojite kada prestanete da pušite

Evo zašto počinjete da se gojite kada prestanete da pušite

Pušenjem se povećava fizička aktivnost i smanjuje unos hrane, a prestankom se dobija suprotan efekat. Pušači, u prosjeku, imaju manje kilograma od nepušača, a uticaj nikotina na metabolizam je kompleksan. Pretpostavka je da nikotin pojačava uticaj leptina i grelina, što rezultuje smanjenim apetitom.

Leptin je polipeptid koji se proizvodi u masnom tkivu. Koncentracija leptina održava količinu energije koja je skladištena u masnom tkivu, a nivo cirkulišućeg leptina prati unos kalorija i direktno je proporcionalna količini masnog tkiva.

Grelin je hormon koji stimuliše apetit, a radi se o polipeptidu koji se proizvodi u želucu. On se, zajedno s receptorom, nalazi u cijelom tijelu i na taj način utiče na mnoge tjelesne funkcije.

Djelovanje grelina potiskuje nikotin i pojačava djelovanje leptina, što za krajnji rezultat ima smanjenje apetita, a nikotin utiče na simpatički nervni sistem, što za rezultat daje povećan nivo adrenalina i ubrzavanje metabolizma, piše Dnevni avaz.

S prestankom pušenja povećava se apetit i oporavljaju se receptori za ukus na jeziku, zbog čega osoba koja je prestala da puši bolje osjeća ukus hrane.

(B 92)

Check Also

Evo koliko prosječni pušač u Crnoj Gori godišnje popuši cigareta

Prema pisanju portala Slavorum.org, Pušački atlas je u svom istraživanju procijenio da broj popušenih cigareta ...

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Crnogorci najviše puše na svijetu

Crna Gora je država sa najvećom konzumacijom duvana po glavi stanovnika u svijetu, i jedna od ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *