Milov fakultet u minusu 200.000 eura - Volim Podgoricu

Milov fakultet u minusu 200.000 eura

Kompanija Univerzitats, u kojoj je jedan od osnivača kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) za predsjednika Crne Gore Milo Đukanović, godinama posluje sa gubicima, a, prema njenom finansijskom izvještaju, u minusu je 200.000 eura. U finansijskim izvještajima te kompanije dostavljenim Poreskoj upravi Crne Gore vidi se kako Đukanovićeva firma već godinama ne posluje dobro.

Inače, radi se o kompaniji koja stoji iza Univerziteta Donja Gorica (UDG). U poslednjem finansijskom izvještaju za 2016. godinu navedeno je da firma Univerzitats posluje sa gubitkom od 200.849 eura. Te godine je bila evidentirana i neraspoređena dobit od 62.535 eura.
Sa druge strane, u podacima Uprave za nekretnine može se vidjeti da je zgrada Univerziteta Donja Gorica, koja je u vlasništvu dijelom Đukanovićeve firme, založena za nekoliko kredita. Poslednji je evidentiran aneks ugovora iz avgusta 2016. godine sa dugom za kredit od 10.875.324 eura, prema Crnogorskoj komercijalnoj banci (CKB). Interesantno je da je rok otplate za taj kredit 30. decembar 2020. godine.

Postavlja se pitanje od kojeg novca će kompanija, koja godinama posluje u minusu, moći da vrati na vrijeme taj milionski kredit.
Poreska uprava je evidentirala da je tokom 2015. godine firma Univerzitats imala gubitak od 142.066 eura. I te godine je upisana neraspoređena dobit od 62.535 eura. Tolika neraspoređena dobit bila je i tokom 2014. godine, dok je gubitak te godine bio 134.152 eura.

U poslednjem finansijskom izvještaju piše kako je ukupna aktiva firme Univerzitats 15.681.739 eura. To se uglavnom odnosi na nekretnine, postrojenja i opremu, jer se na toj poziciji navodi iznos od 13,8 miliona eura. U imovinskom kartonu lidera DPS-a se navodi i da je na firmu Univerzitats upisano nešto više od 30.000 kvadrata zgrade, garaže i zemljišta u Donjoj Gorici.
Preduzeće Univerzitats osnovali su 2006. godine Đukanović, tada profesor Ekonomskog fakulteta Veselin Vukotić, profesor Pravnog fakulteta Dragan Vukčević, kao i biznismen Tomislav Čelebić. Ova firma je kasnije podnijela Savjetu za visoko obrazovanje zahtjev za akreditaciju privatnog fakulteta.

Na UDG su otvoreni brojni studijski programi, što opozicija tumači kao još jedan korak na putu urušavanja državnog Univerziteta. Na malom tržištu visokog obrazovanja otvaranje istih studijskih programa na UDG i državnom univerzitetu govori o namjernom urušavanju državnog univerziteta i stavljanju težišta na Đukanovićev fakultet.
Firma Univerzitats nije jedina kompanija u kojoj vlasništvo ima bivši premijer i sadašnji kandidat za predsjednika Crne Gore.
Lider DPS-a Milo Đukanović je vlasnik 100 odsto kapitala firme Kapital invest. U njegovom poslednjem imovinskom kartonu na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) navedeno je da je 1.500 eura mjesečno primao kao savjetnik u toj kompaniji, nakon što je krajem 2016. godine napustio funkciju premijera. Radi se o firmi koja se bavi konsultantskim uslugama. U imovinskom kartonu Đukanovića piše i da je vlasnik polovine kapitala podgoričke kompanije Global Montenegro i četvrtine kapitala firme Univerzitats. Navodi se da nije imao druga primanja.

S druge strane, supruga lidera DPS-a Lidija Đukanović, koja je zaposlena u Prvoj banci, (a koja je u većinskom vlasništvu Aca Đukanovića, brata bivšeg premijera) zarađivala je platu od oko 1.000 eura. Kompanija Global Montenegro u vlasništvu ima oko 20.000 kvadrata zemljišta na atraktivnoj lokaciji u Budvi, a ta zemlja je pod hipotekom na ime duga od pet miliona eura prema jednoj poslovnoj banci.

(Dan)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com