Otete djevojčice vraćene roditeljima - Volim Podgoricu

Otete djevojčice vraćene roditeljima

Više od 100 djevojčica koje su ekstremisti grupe Boko Haram nedavno oslobodili vraćene su roditeljima na jugu Nigerije, naveli su njhovi rođaci.

Šef udruženja roditelja čija su djeca oteta Bašir Manzo potvrdio je agenciji Asošiejted pres da su djeca vraćena porodicama.

Pet učenica je umrlo, a jedna koja je hrišćanka zadržana je u zatočeništvu.

Ekstremisti Boko Harama 21. marta su oslobodili većinu od 110 djevojčica otetih iz škole prije više od mjesec dana, uz prijeteće upozorenje.

Ministar informisanja Nigerije Lai Mohamed kazao je da nikakav otkup nije plaćen i da su učenice oslobođene bezuslovno, putem nezvaničnih kanala i uz pomoć nekih prijatelja zemlje.

Islamski pobunjenici tada su upali u mjesto Dapči sa devet vozila i ostavili djevojčice u centru. Prema riječima jednog svjedoka, kada su preplašeni mještani izašli iz domova, ekstremisti su im uputili upozorenje.

“Učinili smo to iz sažaljenja. I nikad više ne šaljite ćerke u školu”, upozorili su ekstremisti mještane Dapčija.

Boko haram na lokalnom jeziku znači “zapadno obrazovanje je zabranjeno”.

Puštanje na slobodu otetih djevojčica uslijedilo je pošto je međunarodna organizacija Amnesti internešenel optužila vojsku Nigerije da u tom slučaju nije reagovala iako je bila upozorena da će biti napada. Vojska je ocijenila da je taj izvještaj “potpuna laž”.

Masovna otmica 110 djevojčica 19. februara i odgovor vlade osvježio je bolna sjećanja na napad iz 2014. godine, kada je Boko haram oteo 276 učenica iz škole u Čiboku, od kojih se oko 100 nije vratilo svojim porodicama. Neke od njih su primorane na brak s otmičarima, a mnoge su ekstremistima rodile djecu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com