U Peking ušao misteriozni voz, a u njemu Kim Džong Un? - Volim Podgoricu

U Peking ušao misteriozni voz, a u njemu Kim Džong Un?

Dolazak specijalnog sjevernokorejskog voza u Peking uz neoubičajeno jake mjere bezbjednosti podstakao spekulacije da je u vozu Kim Džong Un.

Lider Sjeverne Koreje planira, kako je ranije najavio, sastanke s predsjednikom Južne Koreje krajem aprila i s predsjednikom SAD do kraja maja. Iako nije najavljen sastanak s kineskim zvaničnicima, Kina je jedan od značajnih saveznika Sjeverne Koreje iako su se odnosi pogoršali od razvoja nuklearnog i balističkog programa Pjongjanga.

Ukoliko bude zvanično potvrđeno, to će biti prva posjeta Kim Džong Una inostranstvu od njegovog dolaska na vlasti 2011. kada je naslijedio funkciju od oca Kim Džong Ila.

Agencija Frans pres je prenijela da kinesko Ministarstvo inostranih poslova nema informacija od dolasku lidera Sjeverne Koreje, dok je vijest o dolasku specijalnog voza sa sjevernokorejskim zvaničnicma prenijela japanska agencija Kjodo.

Japanska televizija NNN prikazala je snimke voza koji liči na voz koji je koristio Kim Džong Il na željezničkoj stanici u Pekingu.

Očevici su naveli da je na stanici neuobičajeno veliki broj pripadnika kineskih snaga bezbjednosti i da je pojačano policijsko prisustvo ispred diplomatske rezidencije gdje je pokojni sjevernokorejski lider odsjedao tokom posjeta Pekingu.

Bijela kuća je saopštila da ne zna ništa o Kimovoj posjeti, dok je južnokorejska vlada koja je obično obaviještena o dešavanjima sjevernog susjeda, navela da pažljivo prati situaciju.

 

3 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com