Home / ŽIVOT + / Savjeti / Evo kako da produžite sebi život

Evo kako da produžite sebi život

Ljekari odavno savjetuju da bar tri puta nedjeljno vježbamo po pola sata kako bismo sačuvali dobro zdravlje. Ipak, ispostavilo se da to i nije baš tačno.

Najnovije istraživanje, objavljeno u “Journal of the American Heart Association”, pokazalo je da se, ukoliko prošetamo 15 puta po dva minuta u toku dana, postiže isti efekat kao da smo prošetali dva puta po 15 minuta, ili bili na nogama 30 minuta odjednom.

Istraživači su analizirali podatke 4.840 muškaraca i žena iznad 40 godina starosti, koji su od 2002. godine imali zadatak da svakodnedno nose akcelerometre.

Dobijeni podaci zatim su upoređeni sa brojem osoba koje su doživjele 2011. godinu, a ustanovljeno je da su osobe, koje su bar jednom dnevno upražnjavale neku fizičku aktivnost, imale upola manje šanse da umru u odnosu na osobe koje su se kretale 20 minuta dnevno, i manje.

Ipak, čini se da nije bitno da li osoba provede 30 minuta trčeći, držeći se kratkih aktivnosti jačeg intenziteta poput penjanja uz stepenice umjesto korišćenja lifta, ili protežući noge nekoliko puta za vrijeme pauze na radnom mjestu.

“Poruka je da se računa svaka fizička aktivnost”, kaže doktor Vilijam Kraus, profesor univerziteta Djuk.

“Čak i najmanje stvari koje ljudi rade svaki dan mogu da doprinesu smanjenju rizika od nastanka bolesti, ili smrti”, dodao je Kraus.

Rezultate ove studije potvrdilo je nedavno istraživanje koje je pokazalo da svakodnevne kratke šetnje znatno smanjuju rizik od zatajenja srca kod žena u menopauzi, kao i druge, nezavisne studije koja je otkrila da sporadična lagana fizička aktivnost ima isto dejstvo na dugovečnost kao znojenje u teretani.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *