PATRIJARH PAVLE POSTAJE SVETAC? O kanonizaciji se odlučuje na Saboru u maju - Volim Podgoricu

PATRIJARH PAVLE POSTAJE SVETAC? O kanonizaciji se odlučuje na Saboru u maju

Veliko poštovanje vjernika i brojna isceljenja na grobu omiljenog srpskog poglavara, kao i njegov život po Božjoj volji razlozi su za njegovu kanonizaciju.

Na prolećnom zasijedanju Svetog arihijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve jedna od glavnih tema najvjerovatnije biće i kanonizacija patrijarha Pavla, saznaje Kurir od izvora iz SPC.

-Krajnje je vrijeme da se kanonizacija patrijarha Pavla nađe na dnevnom redu sabora, koji će biti održan početkom maja, jer su se za to odavno stekli uslovi – kaže izvor.

Iscjelitelj

Patrijarha Pavla su još za života mnogi vjernici nazivali „hodajućim svecem“, a njegovi poštovaoci već devet godina željno iščekuju da vrh SPC donese odluku o njegovoj kanonizaciji. U prilog tome idu i svjedočenja brojnih vernika koji tvrde da su im molitve nad grobom patrijarha Pavla donijele iscjeljenje, a njihove ispovijesti naći će se i u knjizi koju će uskoro objaviti manastir Rakovica.

 

FOTO: PROFIMEDIA

Da patrijarh Pavle zaslužuje da bude proglašen svetiteljem, slažu se i sagovornici Kurira.

– Bilo je jasno da je patrijarh Pavle Božji čovek, u to nema sumnje. Bio je blizak Bogu, a ono što je sigurno jeste da je živeo po njegovoj volji i zapovestima. To je čovek ljubavi i dobrote, takvih ljubavi je gladan ovaj svet. Čim neko ispunjava volju Božju, onda i njega sluša Bog, tako da nije iznenađenje ako se čuje da su njegove molitve nekome pomogle i da su isceliteljske – kaže za Kurir vladika mileševski Atanasije Rakita, koji ne negira da će kanonizacija patrijarha Pavla biti na dnevnom redu sabora SPC.

 

FOTO: DRAGAN KADIĆ

I Dimitrije Kalezić, penzionisani profesor Bogoslovskog fakulteta, kaže da se ne bi iznenadio ako bi to bila tema sabora, pošto je Pavle bio jedan od najpoštovanijih ljudi na ovim prostorima u poslednjih 200 godina.

– Posle Svetog Petra Cetinjskog, niko u narodu nije bio tako poštovan i prihvaćen kao patrijarh Pavle. A da bi neko bio kanonizovan, osnovna stvar je da bude primljen i poštovan kod naroda i da narod o njemu rado sluša. Svi u saboru to znaju i sigurno to imaju u vidu, ali se verovatno drže uzdržano da ne bi to uradili preuranjeno pa da ispadne kao da je nametnuto narodu – kaže Kalezić.

Poseban događaj

Zdravko Peno, profesor na Bogoslovskom fakultetu u Foči, smatra da je Pavle već svetitelj.
– Kod njega se zaista osećalo da je drugačiji. Susret s njim ostaje trajan, upečatljiv, za razliku od drugih koji nemaju tu harizmu. Videlo se da je on bio svetitelj i za života. Ovo bi bio poseban događaj da se patrijarh Pavle proglasi svetim, ali to je potrebno nama ljudima, a ne njemu, jer je on već u zajednici svetih.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com