MIJENJA SE CIJENA VODE? - Volim Podgoricu

MIJENJA SE CIJENA VODE?

Udruženje vodovoda predlaže Ministarstvu održivog razvoja i turizma i Regulatornoj agenciji da izmijene ili amandmanski djeluju na Zakon o komunalnim djelatnostima koji je trebalo da se primjenjuje od februara.

Sporan je član 54 u kojem stoji da “cijena komunalnih usluga, odnosno komunalnih proizvoda po jedinici mjere, ne smije da bude različita za pojedine korisnike, odnosno pravna i fizička lica. U upravama vodovoda smatraju da treba odgoditi primjenu zakona, zbog toga što predviđa da domaćinstva i privreda kubik vode plaćaju po istoj cijeni, čime ide na štetu građana, a u korist privrednika koji ostvaruju ekstra profit.

“Izjednačavanje cijena potrošačkih kategorija “fizička lica i “ostali korisnici uticalo bi na smanjenje finansijskih rezultata vodovodnih preduzeća, tako što bi dovelo do povećanja cijene vode svim korisnicima usluga, što bi predstavljalo udar na budžete potrošača”, objasnili su Pobjedi iz Udruženja.

Zakon predviđa i da cijenu vode određuju lokalni vodovodi, a da saglasnost mora dati Regulatorna agencija za energetiku.

Direktor mojkovačkog komunalnog preduzeća Gradac Predrag Smolović kaže da je zakon manjkav i da cijene nije moguće ujednačiti.

“Nemoguće je izjednačiti cjenovnu potrošnju firmi i građana, jer jedni koriste pitku vodu kao tehničku. Nedopustivo je da pravna i fizička lica plaćaju istu cijenu. Na nedavnom sastanku predstavnika Udruženja vodovoda i resornog ministarstva dogovoreno je da se traži odgađanje primjene zakona. Kontaktirali smo Regulatornu agenciju, upravo vezano za izjednačavanje cijena i traženje “zlatne sredine. Tu nema “zlatne sredine. Očekujem da će se vrlo brzo, uz naše primjedbe, i to pitanje regulisati ako treba i kroz izmjene zakona”, kazao je Smolović.

Domaćinstva u Mojkovcu kubik sada plaćaju 0,35 eura, a pravna 1,25 eura.

Nove cijene nijesu utvrdili ni u Rožajama.

Obavezu da odredi novu cijenu vode, nije ispunio ni barski Vodovod. Direktor tog preduzeća Zoran Pajović kaže da će ukoliko se cijene izjednače na gubitku bili građani.

Da građani ne treba da plaćaju kubik vode po istoj cijeni kao privrednici saglasni su u Bijelom Polju.

Direktor gradskog vodovoda Bistrica Milan Bulatović kaže da takav primjer ne postoji u okruženju.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com