Žene i muškarci u Crnoj Gori piju podjednako! - Volim Podgoricu

Žene i muškarci u Crnoj Gori piju podjednako!

U Crnoj Gori ima oko 30.000 zavisnika od alkohola, a više od polovine mladih od 15. do 24. godine probalo je alkohol u prethodnoj godini, pokazalo je istraživanje Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Zabrinjava podatak da alkohol neposredno negativno utiče na oko 120.000 ljudi u našoj državi, a rezultati istraživanja koje je IJZ realizovao u saradnji sa MONSTAT-om pokazuje da u Crnoj Gori pije 64 odsto organskih muškaraca i 63 odsto organskih žena.

Generalna direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja Alma Dreševićkaže da muškarci najviše piju pivo, a žene vino.

“Ne postoji razlika prema polu onih koji su ikad u životu konzumirali alkohol. Žestoka pića podjednako konzumiraju i muškarci i žene“, pojasnila je ona.

Prema riječima predstavnice CAZAS-a Sanje Šišević, crnogorski zakonodavni okvir za alkohol ima kvalitetne komponente, ali se problem odnosi na njihovu iprimjenu i sprovođenje.

„Istraživanje iz maja je pokazalo da je u 100 odsto uzorka alkohol prodat maloljetnim licima, bez obzira na udaljenost marketa od škola i bez obzira na doba dana“, poručila je Šišević.

Prema njenim riječima, potrebno je dodatno unaprijediti kontrolu implementacije zakona i pravilnika o prodaji i cijeni, ali i reklamiranje alkohola.

„Utvrđeno je da je, u toku 24 sata, na četiri televizije u Crnoj Gori emitovano 109 reklama vezano za alkohol, u svim periodima dana, uključujući i onaj namijenjem djeci najmlađeg uzrasta. Nije rijetko i da se bilbordi nalaze u dvorištima škola, koji dodatno osnažuju sliku da je alkohol društveno prihvatljiv“, upozorila je ona.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com