MILOV SIN U PLUSU: Blažo prihodovao 1,6 miliona eura - Volim Podgoricu

MILOV SIN U PLUSU: Blažo prihodovao 1,6 miliona eura

Firma BB solar prošle godine je prihodovala rekordnih 1,63 miliona eura, zbog čega je na kraju godine imala neto dobit od 163,2 hiljade eura. Taj profit je za preko šest puta veći u odnosu na 2016. godinu, pokazuju finansijski iskazi tog preduzeća

Firma BB solar, čiji je suvlasnik Blažo Đukanović, sin šefa DPS-a i predsjedničkog kandidata te partije Mila Đukanovića, u prošloj godini je imala čistu dobit iz poslovanja u iznosu od 163,2 hiljade eura, pokazuju finansijski iskazi te kompanije dostavljeni Poreskoj upravi (PU). Firma BB solar, čija je osnovna djelatnost projektovanje i izvođenje svih vrsta elektroinstalacija, a koja veliki broj poslova dobija od države, u prošloj godini je uvećala neto dobit preko šest puta. U 2016. godini imali su profit od 24,6 hiljada eura, godinu ranije 13 hiljada, a u 2014. godini 10 hiljada eura.

Poslovni prihodi firme osnovane 2011. godine lani su dostigli rekordan iznos od 1,63 miliona eura, što je za oko 160 hiljada više nego u 2016. godini, dok su poslovni rashodi smanjeni za oko 25 hiljada na 1,38 miliona eura.
Troškovi su se, kako pokazuje finansijski iskaz, odnosili na troškove materijala u iznosu od 833 hiljade, troškove zarada, naknada zarada i ostalih ličnih rashoda 254,5 hiljada. U 2016. godini BB solar je na zarade potrošio 162,4 hiljade. Troškovi amortizacije i rezervisanja su iznosili 59,2 hiljade, što je za skoro 16 više nego u prethodnoj godini.

Stalna imovina preduzeća, odnosno vrijednost nekretnina, postrojenja i opreme pala je u prošloj godini za oko 50 hiljada i vrijedila je 683,5 hiljada eura.

Obrtna sredstva u 2017. godini su uvećana za oko 200 hiljada i iznosila su 1,24 miliona eura. Obrtna sredstva u novčanom obliku, po definiciji, čine, između ostalog, gotovina u kasi i na računima. Zalihe preduzeća su uvećane sa 187,8 hiljada na skoro 194 hiljade.

Pozicija kratkoročna potraživanja, plasmani i gotovina je takođe uvećana za oko 200 hiljada, pa ti parametri iznose 1,05 miliona eura. U odnosu na 2016. godinu najviše je uvećana pozicija potraživanja, sa 636,6 hiljada na 843,5 hiljada eura. Kapital preduzeća na kraju godine je iznosio koliko i neto dobit 163,2 hiljade eura, a isto toliko i neraspoređena dobit.

Firma BB solar godinama unazad se kreditira kod Prve banke, čiji je najveći dioničar Aco Đukanović, Blažov stric. Lani je stavka dugoročne obaveze uvećana za oko 400 hiljada eura. Dugoročni krediti su uvećani sa 293 hiljade na 391,5 hiljada eura, dok su ostale dugoročne obaveze uvećane 11 puta, sa 30,2 hiljade na 336,3 hiljade eura.

Kratkoročne obaveze preduzeća, koje Đukanović drži sa partnerom Ivanom Burzanovićem, iznosile su 1,1 milion eura.
Ta pozicija je smanjena za oko 300 hiljada. Ukupna pasiva ovog društva sa ograničenom odgovornošću je na kraju 2017. godine iznosila 2,1 milion i uvećana je u odnosu na kraj 2016. godine za 330 hiljada.

Firma BB solar lani je objavila da je angažovana na 13 projekata milionske vrijednosti koji su realizovani ili se realizuju. To su većinom poslovi povjereni od države, koje naravno plaćaju poreski obveznici. BB solar je u većini slučajeva u važne poslove koje naručuje država uključen preko poslovnih partnera, prije svega firme Bemaks, koja je prošlu godinu završila sa oko 20 miliona neto dobiti.

Sadašnji predsjednički kandidat DPS-a a tadašnji premijer Milo Đukanović prije dvije i po godine je izjavio da on nije sina školovao za državni posao, već za nešto unosnije.

Način na koji posluje firma BB solar ili zapravo Blažo Đukanović jedinstven je u svijetu, jer je godinama dobijao poslove od države koju je vodio njegov otac, a kreditira se kod Prve banke kojom upravlja njegov stric. Ova firma je jedan te isti poslovni prostor u Podgorici zalagala za kredite kod Prve banke. Osim poslovnog prostora, pod zalog za kredite su davalii pokretnu imovinu.

Čekaju dozvole za mini-hidroelektrane

Đukanović i Burzanović su suvlasnici i u firmi BB hidro, koja je dobila dvije koncesije za izgradnju mini-hidroelektrana u opštini Kolašin. Finansijski iskazi o poslovanju tog preduzeća u 2017. godini još nijesu objavljeni. Prema izvještaju iz 2016. to preduzeće ima imovinu vrijednu devet hiljada, nije imalo prihoda, već samo rashoda za plate od nekoliko hiljada eura.

Od posla sa mHE imaće prihoda kada izgrade objekte za proizvodnju obnovljive električne energije, a to će biti za najviše do tri godine. Ukoliko dobiju i status povlašćenog proizvođača, imaće garantovan otkup struje po povlašćenim cijenama koje su za 50 odsto veće od tržišnih.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com