Predavanje Današnja uloga žena u džezu sjutra u Muzičkoj školi Vasa Pavić - Volim Podgoricu

Predavanje Današnja uloga žena u džezu sjutra u Muzičkoj školi Vasa Pavić

Ugledni muzički estetičar, kritičar i pisac iz Rumunije, prof. Viržil Mihaiu, sa Univerziteta u Klužu (Rumunija) održaće predavanje na temu “Današnja uloga žena u džezu” u okviru manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori”, u četvrtak, 5. aprila, u koncertnoj sali Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” u 13 sati.

Viržil Mihaiu (rođen 28.juna 1951. u Klužu, Rumunija) – pisac, džez kritičar, diplomata, profesor džez estetike, poliglota, izvođač. U periodu 2006-2012, bio je jedan od osnivača i prvi direktor Rumunskog instituta za kulturu u Lisabonu i savjetnik ministra u Rumunskoj ambasadi u Portugalu. Urednik je nekadašnjeg časopisa Međunarodne džez federacije “Jazz Forum”, objavljen u Varšavi. Radi kao docent na predmetu Džez estetika na Muzičkoj akademiji u Klužu i urednik je magazina za kulturu “Steaua”. Član je međunarodnog uredničkog odbora časopisa “Down Beat”, počasni član međunarodne asocijacije džez novinara (JJA) i društvaF. Scott Fitzgerald”. Od 2015. direktor je Centra za kulturu “Casa do Brasil” i “Biblioteca de Estudios Latinoamericanos” (obije institucije djeluju pod pokroviteljstvom glavnog univerziteta u Klužu, osnovan 1581. godine).

Autor je 17 knjiga poezije i eseja, među kojima je i prva rumunski zbirka o odnosima džeza i savremenih umjetnosti (The Resonance Box/1985, Jazzorelief/1993, Between the Jazz Age and Postmodernism/2003).  Autor  je knjiga “Jazz Connections in Portugal” / 2001. i “Jazz Connection in Romania”/2007. i koautor knjiga “Russian Jazz New Identity”/Quartet Books London, 1985; “Jazz in Europa”/Darmstaedter Beitraege zur Jazzforschung, 1994; Jazz in Word: European (Non-)Fiction/University of Vienna/2018.

Aktivni je izvođač je džez poezije sa grupom Jazzographics, koju je osnivao sa britanskim trombonistom Alanom Tomlinsonom (Alan Tomlinson).

Autor je mnogobrojnih radio i TV programa, predavač i promoter kulture koji djeluje ne samo u rodnoj Rumuniji već i u Portugalu, Poljskoj, Crnoj Gori, Švedskoj, Španiji, Engleskoj, Hrvatskoj, Švajcarskoj, SAD, Njemačkoj, Italiji, Austriji, Irskoj, Srbiji, Mađarskoj, Škotskoj, Bugarskoj, Norveškoj, Slovačkoj, Grčkoj, Turskoj, Kanadi, itd.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com