Preko 15 miliona eura investicija u Golubovcima - Volim Podgoricu

Preko 15 miliona eura investicija u Golubovcima

Investicije u Opštini Golubovci u mandatu ove uprave prelaze 15 miliona eura, zaključak je današnje posjete gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića ovoj Opštini.

Gradonačelnik Stijepović je, u okviru posjete, obišao II fazu zaobilaznice oko Golubovaca, Reciklažno dvorište u Goričanima, dionicu saobraćajnice Golubovci-Mataguži-Tuzi čija rekonstrukcija je završena i gradilište Srednje stručne škole u Golubovcima, što je, kako je istaknuto, samo dio investicija koje su realizovane ili su u toku.

„Posjeta Opštini u okviru Glavnog grada – Golubovci je pokazala da je ovaj dio Podgorice, kao i cijela Podgorica danas jedno veliko gradilište. Izgradnja II faze obilaznice oko Golubovaca teče planiranom dinamikom. Investicija je vrijedna 6,3 miliona eura, a finansira se sredstvima Vlade i Glavnog grada. Kada se završi, Podgorica i Golubovci biće povezani modernom saobraćajnicom bulevarskog tipa sa četiri saobraćajne trake, razdjelnim ostrvom i obostranim trotoarima. Ukupna investicaja cijele obilaznice ok 30 miliona eura“ ocijenio je gradonačelnik Podgorice Stijepović.

„Reciklažno dvorište u Goričanima prvo je na području opštine u okviru Glavnog grada Golubovci, a šesto u Podgorici. Vrijednost projekta je 150 hiljada eura, a pravilnim odlaganjem različitih vrsta otpada značajno će se doprinositi zaštiti životne sredine na ovom području“ rekao je gradonačelnik Stijepović.

On je saopštio da je nedavno završena prva dionica putnog  pravca puta Golubovci – Mataguži –Tuzi koja je duga je 590 m, a koštala je nešto preko 400 hiljada eura. Riječ je o modernoj saobraćajnici, sa dvije kolovozne trake i trotoarima sa obje strane.

“Srednja  štručna škola čiji je investitor Vlada, odnosno Ministarstvo prosvjete, je u poodmakloj fazi  građevinskih radova. Ta investicija je vrijedna preko pet miliona eura. Radovi na tom projektu kasne u odnosu na dinamički plan, tako da ćemo u narednom periodu intenzivirati sve aktivnosti i ubrzati radove da bismo, kako je to i planirano, 01. septembra školu otvorili, i da bi učenici sa ovog područja već od ove godine mogli da se školuju u novosagrađenom objektu.” ocijenio je Stijepović.

“Dakle, kao gradonačelnik s ponosom mogu da istaknem da je ovaj dio Podgorice, kao i cijela Podgorica danas jedno veliko gradilište, kako smo i govorili i obećavali građanima tokom čitavog mandata, da ćemo ravnomjerno razvijati naš grad. A upravo na ovakvim primjerima to najbolje i pokazujemo” zaključio je Stijepović.

„Za nepune četiri godine mandata za rekonstrukciju i izgradnju lokalnih saobraćajnica uložili smo preko 2,2 miliona eura. U narednih pola godine ovu investiciju povećaćemo za još preko 300.000 eura, tako da je gotovo svaka ulica u Zeti, pogotovo kada se radi o glavnim saobraćajnicama, u potpunosti rekonstruisana. Mi smo, takođe, uložili i preko četvrt miliona u javnu rasvjetu, u osvjetljavanje novoizgrađenih saobraćajnica“ istakao je predsjednik Opštine Golubovci Dušan Radonjić. On je podsjetio da je puno invstirano i u očuvanje životne sredine, pa će, osim novoizgrađenog recilažnog dvorišta u narednom periodu, na devet različitih lokacija širom Zete biti formirana privremena odlagališta za biljni i kabasti otpad, tako da će građani moći da kvalitetan način da vrše ove vrste odlaganja.

„Pored onoga što je bilo planirano budžetom za četiri godine i planovima razvoja Opštine Golubovci, uloženo je dodatnih 3,6 milona eura u više različitih segmenta radi unapređenja kvaliteta života svakog građanina. Nadam se da će se za par mjeseci astaviti radovi na II fazi puta Golubovci-Mataguži, koja će dosezati do Trešnjice, a tada će biti gotov i projekat saobraćajnice koja će ići od Trešnjice pa sve do gradske opštine Tuzi. Samo u dijelu Zete taj projekat košta nešto preko četiri i po miliona eura“ rekao je predsjednik Opštine Radonjić.

II faza obilaznice oko Golubovaca biće završena u septembru, i to bez prekide saobraćaja, istakao je Dušan Kokićiz Direkcije za saobraćaj.

„Kako koja faza bude završena, odmah će biti stavljena u upotrebu. Kada se bude radio nadvožnjak, radovi će se obavljati u kasnim večernjim satima kako bi se uticaj na frekvenciju saobraćaja smanjio na minimum“ rekao je Kokić.

„Podatak da je, u periodu od kraja 2011. do kraja 2017. godine, na postojećim reciklažnim dvorištima odloženo ukupno 333.420 kg otpada iz domaćinstava, najbolje govori da je većina građana prepoznala primjenu ovih komunalnih objekata. Samo u 2017. godini na reciklažnim dvorištima je odloženo 75.457 kg otpada, od čega 57.452 kg neopasnog i 18.005 kg opasnog otpada. Od početka rada reciklažnog dvorišta u Golubovcima, za nepuna dva mjeseca, građani su odložili ukupno 159 kg otpada, od čega 106 kg neopasnog i 53 kg opasnog otpada” istakla Daca Popović prilikom obilaska reciklažnog dvorišta u Golubovcima. Predsjednik Opštine Radonjić je naglasio da je Opština u okviru Glavnog grada Golubovci zajedno sa NVO sektorom i gradskim preduzećem Čistoća, pokrenula projekat edukacije odgovornog upravljanja i odlagnja otpada, koji obuhvata predavanja i radionice u školama i vrtićima na tu temu.

2 komentara

  1. An impressive share, I just given this onto a colleague who was simply carrying out a small analysis within this. And then he the fact is bought me breakfast due to the fact I uncovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for any treat! But yeah Thnkx for spending time go over this, I believe strongly regarding it and really like reading more on this topic. If it is possible, as you become expertise, might you mind updating your site to comprehend details? It is actually highly a good choice for me. Large thumb up because of this text!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com