Rusi ne daju dozvolu, MA ostaje bez profita - Volim Podgoricu

Rusi ne daju dozvolu, MA ostaje bez profita

MA je planirao da tokom ljeta realizuje dodatnih 336 letova sa šestim avionom, ali su ruske vazduhoplovne vlasti odbile da izdaju vazduhoplovnu dozvolu za slijetanje i polijetanje. Zbog toga će MA ostati bez planiranog profita koji bi ostvarili realizacijom tih letova ka Moskvi i Beogradu iz Tivta

Ruske vazduhoplovne vlasti odbile su da izdaju vazduhoplovnu dozvolu za slijetanje i polijetanje šestom avionu Montenegroerlajnza (MA) na bazi ACMI zakupa. Zbog toga će MA morati da planirani dodatni šesti avion angažuje na drugim destinacijama, piše u planu pripreme predstojeće turističke sezone. To će, kako je navedeno, dovesti do variranja projektovanog broja putnika.

Biznis plan MA za 2018. godinu baziran je na planu da se u floti zadrži pet operativnih vazduhoplova, kao i angažovanje dodatnog aviona na bazi ACMI zakupa – aviona sa posadom i tehničkim održavanjem, i to isključivo tokom perioda ljetnje sezone sa očekivanim raspoloživim kapacitetom od 118 do 161 sjedišta.

– Dodatni, šesti avion u floti, za koji je intencija da bude sa više od 118 sjedišta, bio bi angažovan u periodu od maja do septembra. Inicijalno smo planirali da se sa ovim avionom obavlja saobraćaj na destinacijama gdje je izražena tražnja u toku ljetnjih mjeseci, gdje imamo svakodnevno više letova, a to su letovi ka Moskvi i Beogradu iz Tivta – naveli su iz MA, prenosi portal Analitika.

Angažovanjem dodatnog šestog aviona planirano je da MA u periodu jun–septembar realizuje ukupno 3.396 letova, i da u istom periodu preveze 324.000 putnika.
– Na taj način planirano je da kompanija realizuje dodatnih 336 letova više i u istom periodu preveze dodatnih 57.500 putnika više, sve u odnosu na isti period prethodne godine – navedeno je u planu.

Koliko će ovo u finansijskom smislu uticati na MA, koji je računao na profit realizacijom ovih letova, nije precizirano, a „Dan” nije uspio da dođe do precizne cifre. MA će, prema nezvaničnim informacijama, intenzivirati saobraćaj sa svojim avionima. Kompanija će se potruditi da ovo ne utiče značajno na biznis plan, a u varijanti smanjenja obima letjenja, uporedo sa padom prihoda, padaju i troškovi, jer se ne leti, pa će saldo ostati približno isti.

U odnosu na 2017. godinu, MA je planirao povećanje broja redovnih letova za Lion, Dizeldorf, London, Sankt Peterburg i Moskvu, dok su u čarter saobraćaju planirani letovi ka Bariju, Napoliju, Tel Avivu, Helsinkiju i još nekoliko evropskih gradova.

– Projektovanje flote na ovakav način za konačan cilj imalo bi više kompanijskih ali i komercijalnih ciljeva. Prije svega ukupno povećanje kapaciteta sjedišta tokom perioda ljetnje sezone naredne godine za nekih 25 odsto, čime bi se generisali dodatni kompanijski prihodi, a koji bi za konačan cilj imali povećane profitne stope. Pored toga došlo bi do jačanja konkurentske pozicije na tržištu, a što bi u konačnom značilo da se kroz smanjenje prosječne cijene uz povećanje prosječne popunjenosti putničke kabine ostvari bolja stopa profitabilnosti na ključnim tržištima – piše u planu.

Iz MA su najavili da će od 2019. godine flotu osloboditi od aviona tipa F-100 zbog isticanja resursa, i da će se krenuti u projekat zakupa aviona većih kapaciteta, iz razloga postizanja neophodne tržišne konkurentnosti, bolje ponude na tržištu i postizanja većeg nivoa profita.

DAN

2 komentara

  1. Xoxoxox, bravo za Ruse!! Sve Milo tajkune i firme treba poizbacati iz Moskve!!! Nije ovo ringe ringe raja, nego ozbiljna politika i ozbiljna izdaja koju cini DPS nesretna banda!!!

  2. Hello, I simply hopped over to your site via StumbleUpon. No longer something I might normally learn, but I favored your emotions none the less. Thanks for making one thing value reading.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com