Za gradnju auto-puta Kinezima isplaćeno skoro 355 miliona eura - Volim Podgoricu

Za gradnju auto-puta Kinezima isplaćeno skoro 355 miliona eura

Država je do 30. marta kineskoj kompaniji China Road and Bridge Corporation (CRBC) isplatila ukupno 354,76 miliona eura za gradnju prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, saopšteno je Dnevnim novinama u Ministarstvu finansija.

Prema podacima ovog Vladinog resora, od tog iznosa je iz budžeta po osnovu projekta za izgradnju Kinezima isplaćeno 54,7 miliona eura.

“Iz sredstava kredita plaćeno je 300,06 miliona eura, odnosno 411,62 miliona dolara”, naveli su u Ministarstvu.

Izgradnja prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare, Smokovac-Uvač-Mateševo, finansira se u iznosu do 85 odsto iz sredstava kredita kod kineske Exim banke i 15 odsto iz budžeta Crne Gore. Cijena auto-puta, po ugovoru potpisanom u februaru 2014, iznosi 809,6 miliona eura, što je po kilometru 19,7 miliona.

Do kraja februara na autoputu je probijeno ukupno šest tunela Mrke, Klopot, Vilac, Jabučki krš, Mrki krš i Mala trava, što čini oko 13,4 kilometara probijenih tunela na prioritetnoj dionici. Posljednji su probijeni Mrki krš i Mala trava. Proboj Mrkog krša trajao je deset mjeseci, a Male trave, koja je do sada najduži probijeni tunel na auto-putu, skoro godinu i po.

Od 20 mostova tokom posljednjeg mjeseca prošle godine radovi su se odvijali na njih 15. Završeno je 37 odsto ukupnih radova na mostovima, a izliveno je i pet stubova Moračice, od kojih će najviši biti visok 180 metara. Trenutno se radi na nultom segmentu rasponske konstrukcije ovog mosta.

“To je zahtjevniji dio posla od izlivanja stopa, pa je očekivani dnevni napredak sporiji, jer se sve radi na visini iznad 100 metara”, kazali su ranije Dnevnim novinama u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva.

Na samoj trasi auto-puta dugoj 41 kilometar angažovano je oko 2.967 radnika.

2 komentara

  1. I found your blog web site on google and check a couple of of your early posts. Proceed to maintain up the superb operate. I simply further up your RSS feed to my MSN Information Reader. Looking for forward to studying extra from you in a while!…

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com