Home / ŽIVOT + / Duhovnost / DANAS JE VELIKI PETAK: OVO nikako NE SMIJETE da radite, a ovo će vam donijeti SREĆU

DANAS JE VELIKI PETAK: OVO nikako NE SMIJETE da radite, a ovo će vam donijeti SREĆU

Za pravoslavne hrišćane  danas je Veliki petak, dan kada je, prema vjerovanju, Isus Hristos umro, raspet na krstu na Golgoti. Tog dana Isus je odveden iz kuće prvosveštenika Kajafe kod rimskog prokuratora Pontija Pilata koji ga je osudio da bude raspet na krstu.

Danas se obilježava Veliki petak, dan kada je Isus Hristos razapet na krstu na Golgoti. Ovaj praznik je dan velike žalosti, te se obilježava strogim postom, uzdržavanjem od veselja i proslava, a prema tradiciji na ovaj dan se ne rade nikakvi poslovi, ni u polju, ni u kući.

Autor: Wikipedia

Na ovaj veliki praznik ne služi se liturgija u crkvama, osim ako se ne poklopi sa praznikom Blagovijesti. Od Velikog četvrtka do Vaskrsa se na crkvama ne oglašavaju zvona, jer su ona u pravoslavnoj vjeri znak radosti.

Narodna vjerovanja i običaji

Veliki petak je u kalendaru obeležen crvenim slovom, te se ne rade nikakvi poslovi. Žene na ovaj dan nikako ne smiju da uzmu iglu u ruke, jer se veruje da će im se na rukama pojaviti plikovi.

Na ovaj praznik se strogo posti, bez ribe i ulja, čak je poželjno ne jesti ništa, a u kući se ne loži vatra. Strogo je zabranjeno piti vino, jer je ono simbol nevino prolivene krvi Isusa Hrista. Hljeb se nikako ne mijesi. Prema narodnom vjerovanju, ovaj dan je najbolji za kalemljenje voća.

Ne treba organizovati nikakvo veselje, niti slušati muziku, budući da je ovo najtužniji hrišćanski praznik.

Farbanje jaja

Najpoznatiji običaj koji se obavlja na Veliki petak jeste farbanje Vaskršnjih jaja, u kojem učestvuju i zabavljaju se prije svega djeca. Domaćica prvo farba jedno crveno jaje, čuvarkuću, koje će čuvati do sledećeg Vaskrsa, a prvo jaje od prethodne godine treba da se zakopa u zemlju kako bi bila plodna i donela sreću domaćinima. Na dan Vaskrsa svi ukućani treba prvo da pojedu po jedno jaje, a tek onda da se posluže ostalom hranom.

Djevojke će u noći na Veliku subotu sanjati budućeg muža

Kako se vjeruje, djevojke koje na današnji dan ukradu cvijeće iz crkvene porte i stave ga pod svoj jastuk, sanjaće te noći budućeg muža.

Postoji vjerovanje da, ako danas operete kosu, cijele sljedeće godine vas neće boleti glava. Na ovaj praznik valja metlom malo pomjesti kuću, a zatim tu metlu baciti, kako bi sa njom iz kuće izašlo sve zlo.

Neka mesta poštuju i običaj vezivanja kose devojčicama pod vrbom, kako bi rasla brže.

U nekim krajevima, ljudi ujutro donose vodu sa jezera, kako bi se svi ukućani umili, jer postoji verovanje da će to umivanje odnijeti sve bolesti iz tijela.

Cjelivanje plaštanice

Plaštanica se postavlja na posebno ukrašen sto, koji predstavlja Hristov grob, ispred oltara. U nekim našim krajevima, običaj je da se vernici posle celivanja plaštanice provlače ispod stola na koji je položena plaštanica.

Prema narodnom vjerovanju prilikom provlačenja, treba se pomoliti Bogu i pomisliti neku lepu želju koja će biti ispunjena.

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com