Milionske odštete jer padaju optužnice preko grbače gradjana - Volim Podgoricu

Milionske odštete jer padaju optužnice preko grbače gradjana

Opet će crnogorski građani plaćati milionske greške tužilaca koji tokom sedam godina suđenja nijesu uspjeli da dokažu ono za šta su godinama tvrdili da imaju čvrste dokaze – da su Pljevljaci Duško Šarić i Jovica Lončar oprali nešto više od 19 miliona eura.

Da je neodrživa optužnica koju je protiv njih u maju 2011. godine podiglo Specijalno odjeljenje Vrhovnog tužilaštva, potvrdile su i sudije Vrhovnog suda, koje su na deset kucanih strana održale, reklo bi se, kratku lekciju kolegama iz tužilaštva o tome šta je potrebno da bi nekog teretili za pranje novca.

“Specijalni tužilac izjavljenom žalbom smatra da je za osuđujuću presudu zbog predmetnog krivičnog djela dovoljno da postoji osnovana sumnja da je predmetni novac pribavljen krivičnim djelom, … i da učinilac mora da dokaže porijeklo prihoda i imovine za koju postoji osnovana sumnja da je nezakonita. Nasuprot gornjem stavu, ovaj sud stoji na stanovištu da je za osuđujuću presudu zbog krivičnog djela pranje novca neophodno utvrditi da je novac pribavljen krivičnim djelom”, stoji u obrazloženju Vrhovnog suda.

Uzalud se tužilaštvo pozivalo i na ZKP kada je tvrdilo da oslobađajuću presudu treba odbaciti, jer je zasnovana na nevaljanim dokazima odnosno onim koje je tokom suđenja pribavila odbrana

“Ni jednom odredbom ZKP nije propisano da optuženi, odnosno odbrana ne mogu pribavljati javne i privatne isprave, pa sama činjenica da ih je pribavila odbrana iste ne čini pravno nevaljanim. Na sudu je da cijeni da li će takve dokaze prihvatiti, a one koje je u dokaznom postupku proveo sud cijeni da li su pravno valjane ili ne”, dodaju iz Vrhovnog suda.

Pravnici ističu da ova presuda pokazuje da pravosudne institucije Crne Gore nijesu spremne da uđu u ozbiljnu borbu sa organizovanim kriminalom.

“To će trajati sve do onog momenta dok se ne uspostavi sistem odgovornosti u pravosudnim institucijama, prije svega mislim na Tužilaštvo jer je Tužilaštvo ta institucija koja je najodgvorniija za ovakav epilog ovakvog postupka”, smatra advokat Veselin Radulović.

Presuda Pljevljacima samo je jedna u nizu oslobađajućih koju ce plaćati građani.

Nedavno su optužbe za pranje novca oslobođeni i Rožajac Safet Kalić, njegova supruga i brat. Javnost još nije zaboravila ni one optužnice kojima su se hvalili tužioci, a koje su na kraju doživjele krah poput većine u slučajevima ratnih zločina.

U slučajevima Kaluđerski laz, Morinj, deportacije i Bukovica tako je optuženo 30 osoba, a 26 oslobođeno. Oni su zajedno proveli 40 godina u pritvoru, pa ih je država zbog neosnovannog lišenja slobode sve isplatila. Oslobođeni su svi u predmetu Impek, većina iz predmeta kotorski katastar, polovina optuženih u slučaju ubistva inspektora Slavoljuba Šćekića, optuženi u slučaju CKB, inspektor Zoran Brđanin, itd.

Niko od tužilaca nije odgovarao zbog ovih višemilionskih grešaka i grubih propusta, za koje je, ističe Radulović, čak i u Tužilaštvu konstatovano da se radi o grešci, ali postupak nije pokrenut protiv bilo kog lica u Tužilaštvu.

Nakon hapšenja Šarića i Lončara, od njih je na zahtjev Tužilaštva oduzeta imovina vrijedna više od 13 milona eura. Tako će građani, osim zbog neosnovanog hapšenja, Pljevljacima morati da plate i gubitak koji je nastao oduzimanjem njihove imovine, a koji se već sada procjenjuje na nekoliko milona eura.

TV Vijesti/Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com