PODGORICA: Za tri mjeseca urađeno 109 operacija srca - Volim Podgoricu

PODGORICA: Za tri mjeseca urađeno 109 operacija srca  

U Centru za kardiohirurgiju, na dan 30. marta ove godine, 51 pacijent se nalazio na redovnoj, a njih 32 na hitnoj listi čekanja za operaciju na otvorenom srcu, kazao je Dnevnim novinama direktor Klinike za bolesti srca u Kliničkom centru Crne Gore Nebojša Bulatović.

On takođe ističe da je u periodu od početka godine do 31. marta odrađeno 109 kardiohirurških operacija.

“Period čekanja za pacijente na redovnoj listi je do dva mjeseca i trenutno se pozivaju pacijenti koji su krajem februara indikovani za operaciju. Sa hitne liste pozivaju se pacijenti koji su sredinom marta indikovani za operaciju, dakle čekaju od 15-20 dana. Napominjem da je jedan broj pacijenata za kardiohirurške operacije sa redovne liste u program pripreme za istu”, kazao je Bulatović.

Kako ističe, u Centru za kardiologiju 175 pacijenata se nalazi na redovnoj listi za koronarografiju (HDO), dok nema pacijenata kojima je ista hitno potrebna jer se zbrinjavaju u roku od 10 dana.

“Period čekanja za pacijente koji se nalaze na redovnoj listi za koronarografiju je dva mjeseca (trenutno se pozivaju pacijenti koji su u februaru indikovani za koronarografiju). U periodu od 1. januara do 31. marta odrađene su 842 koronarografije i 333 interventne procedure (PCI). U Odjeljenju za pejsmejkere i elektrofiziologiju srca na ugradnju pjesmej kera čeka 11 pacijenata, ICD-a 24, CRT-a 10, CRT-D-a 7, EF i RF ablacije 134 i 3D ablacije 109. Pacijenti indikovani za hitnu ugradnju određenog aparata ili ispitivanje se zbrinjavaju odmah, dok se elektivni (redovni) pacijenti stavljaju na listu čekanja i u zavisnosti od vrste aparata vrijeme čekanja je od tri do šest mjeseci. Od 1. januara do 31. marta ugrađeno je 48 pejsmjekera, zatim odrađeno 16 ICD-a, 4 CRT-P, 8 CRT-D-a i 27 programa elektrofiziologije i RF ablacija” navodi Bulatović.

U periodu od 1. januara do 3. aprila, kaže on, u polikliničkom dijelu Klinike za bolesti srca odrađeno je 5.690 kardioloških pregleda, 2.477 ultrazvučnih pregleda srca, 686 ergometrija, 340 stres EHO testova, 775 Holter EKG-a, 18 holtera i 18 ergospirometrija.

Dnevne novine

1 komentar

  1. Must tow line this caravan together with van trailer home your entire family fast get exposed to the issues along with reversing create tight placement. awnings

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com