Home / NOVOSTI / Društvo / PODGORICA: Za tri mjeseca urađeno 109 operacija srca  

PODGORICA: Za tri mjeseca urađeno 109 operacija srca  

U Centru za kardiohirurgiju, na dan 30. marta ove godine, 51 pacijent se nalazio na redovnoj, a njih 32 na hitnoj listi čekanja za operaciju na otvorenom srcu, kazao je Dnevnim novinama direktor Klinike za bolesti srca u Kliničkom centru Crne Gore Nebojša Bulatović.

On takođe ističe da je u periodu od početka godine do 31. marta odrađeno 109 kardiohirurških operacija.

“Period čekanja za pacijente na redovnoj listi je do dva mjeseca i trenutno se pozivaju pacijenti koji su krajem februara indikovani za operaciju. Sa hitne liste pozivaju se pacijenti koji su sredinom marta indikovani za operaciju, dakle čekaju od 15-20 dana. Napominjem da je jedan broj pacijenata za kardiohirurške operacije sa redovne liste u program pripreme za istu”, kazao je Bulatović.

Kako ističe, u Centru za kardiologiju 175 pacijenata se nalazi na redovnoj listi za koronarografiju (HDO), dok nema pacijenata kojima je ista hitno potrebna jer se zbrinjavaju u roku od 10 dana.

“Period čekanja za pacijente koji se nalaze na redovnoj listi za koronarografiju je dva mjeseca (trenutno se pozivaju pacijenti koji su u februaru indikovani za koronarografiju). U periodu od 1. januara do 31. marta odrađene su 842 koronarografije i 333 interventne procedure (PCI). U Odjeljenju za pejsmejkere i elektrofiziologiju srca na ugradnju pjesmej kera čeka 11 pacijenata, ICD-a 24, CRT-a 10, CRT-D-a 7, EF i RF ablacije 134 i 3D ablacije 109. Pacijenti indikovani za hitnu ugradnju određenog aparata ili ispitivanje se zbrinjavaju odmah, dok se elektivni (redovni) pacijenti stavljaju na listu čekanja i u zavisnosti od vrste aparata vrijeme čekanja je od tri do šest mjeseci. Od 1. januara do 31. marta ugrađeno je 48 pejsmjekera, zatim odrađeno 16 ICD-a, 4 CRT-P, 8 CRT-D-a i 27 programa elektrofiziologije i RF ablacija” navodi Bulatović.

U periodu od 1. januara do 3. aprila, kaže on, u polikliničkom dijelu Klinike za bolesti srca odrađeno je 5.690 kardioloških pregleda, 2.477 ultrazvučnih pregleda srca, 686 ergometrija, 340 stres EHO testova, 775 Holter EKG-a, 18 holtera i 18 ergospirometrija.

Dnevne novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *