Stabilnost i multietnički sklad najveće vrijednosti - Volim Podgoricu

Stabilnost i multietnički sklad najveće vrijednosti

Očuvanje i učvršćivanje multinacionalnog i multivjerskog sklada, posebno u godinama kada su se u okruženju događali vjerski i etnički sukobi, najveće su vrijednosti naše današnje Crne Gore, kazao je predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović.

..

On je to saopštio u intervjuu RTV Luna, tokom današnje posjete Plavu i Gusinju.

“Mislim da je to vrjednije i od onoga što smo uradili na planu obnove nezavisnosti i onoga što smo do sada radili na planu ekonomskog i demokratskog razvoja. Preciznije, ne bi moglo biti nezavisnosti i ne bi moglo biti ekonomskog i demokratskog razvoja da prethodno nijesmo pokazali ovu sposobnost, da sačuvamo mir i da sačuvamo Crnu Goru kao multinacionalnu zajednicu. Treba naravno ovdje podsjetiti na ogroman doprinos koji su manjinski narodi dali svim tim dostignućima Crne Gore u novijoj političkoj istoriji. Crna Gora zaista ostaje kao jedinstven primjer, ne bih rekao samo u našem regionu, nego jedinstven primjer u Evropi, gdje manjinski narodi imaju tako odgovoran odnos prema državi, prema svojoj državnoj kući kao što imaju manjinski narodi u Crnoj Gori”, kazao je Đukanović.

On je podsjetio da je Crna Gora i kroz istoriju i danas pokazivala čvrstu riješenost da poštuje prava manjina i izgrađuje građansko društvo.

“U Crnoj Gori nema prvorazrednih i drugorazrednih naroda, ovo je naša zajednička kuća i kultura koju ovdje stvaramo je zapravo multikultura, kultura svakog od naroda koji živi na prostoru Crne Gore. Smatram da je to naš veliki kapital, ne smatram ga zaista nekom svojom posebnom zaslugom, ali sam naravno veoma ponosan da sam bio na tako odgovornim dužnostima u državi Crnoj Gori u tom vremenu kada smo svi zajedno, građani Crne Gore, došli do takvih vrijednosti”, istakao je on.

Đukanović je kazao da stabilnost, sačuvani mir, sačuvani i učvršćeni multietnički sklad, utvrđenu političku stabilnost, treba unapređivati u narednom periodu.

“To smatramo najvažnijom pretpostavkom ekonomskog i demokratskog razvoja. Stabilnost, sama po sebi nije dovoljna, ali bez stabilnosti, ne može biti razvoja. U prethodnom periodu smo vrijedno radili, uspostavili vazan dio temelja savremene crnogorske države i sada treba da nastavimo da učvršćujemo tu stabilnost, a da se ozbiljno posvetimo dinamiziranju ekonomskog i demokratskog razvoja. I na tom planu je puno rađeno, Crna Gora je tokom 12 godina imala prosječnu godišnju stopu ekonomskog rasta od 3,3 posto, nije mi poznato da je bilo koja evropska država imala tako dobru prosječnu stopu rasta u kontinuitetu 12 godina kao što, takođe znate, 2017. godine smo imali stopu rasta od 4,4 posto, dakle još bolju od prosječne, što sve skupa upućuje na zaključak da u Crnoj Gori imamo jedan dobar zalet ekonomskog rasta, kojeg moramo sačuvati, što je moguće duže i ako je moguće i dodatno ga dinamizirati”, zaključio je Đukanović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com