BIVŠI ŠEF CRNOGORSKE DIPLOMATIJE: Nismo bili u obavezi da protjeramo Ruse - Volim Podgoricu

BIVŠI ŠEF CRNOGORSKE DIPLOMATIJE: Nismo bili u obavezi da protjeramo Ruse

Crna Gora nije bila obavezna da uvede sankcije Rusiji i protjera ruske diplomate, jer još nije članica Evropske unije (EU), kazao je bivši šef diplomatije Branko Lukovac.

 On je podsjetio da su sankcije Rusiji i protjerivanje diplomata mere koje realizuju sve ili većina članica Unije.

“Svi značajni međunarodni činioci podržavali su politiku dobrosusjedstva, doprinosa miru, stabilnosti i saradnji našeg regiona, koju od nezavisnosti sprovodi Crna Gora. Dosledno tome, Crna Gora treba da se aktivno zalaže za smirivanje tenzija i opasnog zaoštravanja međunarodnih odnosa i trke u naoružavanju”, kazao je Lukovac.

Rusija je nedavno proglasila personom non grata jednog crnogorskog diplomatu, odgovarajući time na odluku zvanične Podogrice da protjera ruskog diplomatu i oduzme titulu počasnom konzulu Rusije u Crnoj Gori.

Ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović kazao je da je time Crna Gora slijedila politiku saveznika koji su protjerali ruske diplomate zbog slučaja Skripalj. Ističući da članstvo Crne Gore u NATO nameće obaveze sprovođenja usaglašene politike, Lukovac navodi da postoji prostor djelovanja na osnovama sopstvenih interesa.

“Čak i istrajavanje na onome što su državni interesi. Svjedoci smo različitih stavova članica EU i NATO prema nizu izazova od rata u Iraku, Libiji, Siriji, Arapskog proleća do sankcija Rusiji”, kazao je on.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com