MITROPOLIT AMFILOHIJE: Gubljenje smisla života najopasnija bolest - Volim Podgoricu

MITROPOLIT AMFILOHIJE: Gubljenje smisla života najopasnija bolest

Kao i prošlih vjekova, tako i danas i vavijek, mi hrišćani pjevamo pjesmu pobjede života nad smrću: „Hristos vaskrse iz mrtvih, smrću smrt uništi, i onima u grobovima život darova”, poručio je u vaskršnjoj poslanici mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.
Istakao je da je pobjeda nad smrću jedina istinska pobjeda čovjekova.
– Sve druge pobjede i uspjesi čovjeka na zemlji, ako se ne završavaju tom pobjedom – ništa ne predstavljaju. Samo pobjeda nad smrću daje smisao sveukupnom ljudskom životu i djelanju, čovjekovom rađanju i postojanju – kazao je mitropolit.
Naglasio je da nije nimalo slučajno što savremena psihijatrija smatra da je najopasnija bolest našeg vremena bolest gubljenja smisla života, te da je to bolest koja rađa bezbroj drugih bolesti.
– Gubljenje smisla života upravo se rađa iz prihvatanja smrti kao jedine konačne realnosti čovjeka i svijeta. Sve filosofije i ideologije, bez obzira kako umne i duboke izgledale, koje prihvataju smrt kao konačnu realnost, u suštini predstavljaju obmanu i laž upravo time što obogotvoruju smrt, prolaznost i ništavilo. Sve su one sadržane u onom prvom demonskom iskušenju Hristovom na Gori kušanja: „i pristupivši Njemu kušač reče: ako si Sin Božji, reci da kamenje ovo postanu hljebovi” – izjavio je mitropolit.
Dodao je da svaki čovjek na zemlji rođen stoji pred tim iskušenjem.

– Savremeni čovjek stoji pred tim iskušenjem, možda, više negoli bilo koja generacija do našeg vremena, a sve iz razloga što se vraća dohrišćanskoj ideji smisla života koja glasi: „Hljeba i igara”, zaboravljajući vječnu istinu, sadržanu u Hristovom odgovoru na demonovo kušanje: „Ne živi čovjek samo o hljebu, no o svakoj riječi koja izlazi iz usta Božjih”. Samo „Riječju Božjom”, vječnom logosu, zakvašen hljeb i hrana, tj. zemaljski život, dobijaju istinski smisao i značenje. Zato nam Hristos i poručuje: „Zaista, zaista Vam kažem: ko moju riječ sluša i vjeruje Onome koji me je poslao, ima život vječni, i ne dolazi na sud, nego je prešao iz smrti u život”. Ko sluša Hristovu riječ, ko prima njega kao „Riječ koja bješe u početku i koja bješe Bog”, kroz „koga sve postade, u kome bješe život”, zadobija vječni život, stiče Njega koji je „Hljeb života koji silazi s neba”. Zemaljski hljeb, sve ono čime čovjek živi i čime se hrani na zemlji, dobija svoj pravi smisao tek kada se pretvori u „tijelo Hristovo” – rekao je mitropolit.

Poručio je i da zato Isus i govori svojim učenicima: „Zaista, zaista vam kažem: ako ne jedete tijelo Sina Čovječjega, i ne pijete krvi Njegove, nemate života u sebi”.
Mitropolit je kazao i da je tu tajnu pretvaranja hljeba i vina u Njegovo tijelo i krv, Gospod otkrio i ustanovio jednom za svagda na Tajnoj večeri kada je uzeo hljeb, prelomio ga i dao svojim učenicima rekavši: „Uzmite, jedite, ovo je tijelo moje”, pa onda uzeo čašu i zablagodarivši dao im govoreći: „Ovo je krv moja Novoga Zavjeta koja se prolijeva za mnoge”.
– Upravo time on otkriva najdublji smisao života i svijeta. Ono što je stvoreno prolazno, time zadobija dar vječnosti i neprolaznosti. To znači: tvorevina i čovjek nijesu stvoreni za smrt, nego za besmrtnost, za vječni život. Grijeh kao otuđenje od Boga, davaoca vječne svjetlosti i života, čini nas smrtnim i prolaznim. Zato se molimo Hristu da iscijeli rane duše naše i da nas osvešta, kako bi bili učesnici u Njegovoj božanskoj Večeri Tajnoj. Da nam Njegovo Prečisto Tijelo i božanska Krv budu na otpuštenje grehova, na zajednicu Duha Svetoga, On kao Hljeb Života da nam daruje novi neprolazni život. Molimo se zato Gospodu, dušom i tijelom da se osvetimo, da se prosvetimo, da se spasimo, da postanemo dom Njegov, kroz Pričešće Svetim Tajnama, imajući Njega Dobrotvora u sebi živa, sa Ocem i Duhom Svetim. Tako nam se otkriva neizreciva tajna da je „Bog Ljubav”: „U tome je ljubav, ne što mi zavoljesmo Boga, nego što On, kao vječna ljubav, zavolje nas i posla Sina svoga Jedinorodnoga” za nas i za spasenje svijeta – kazao je Amfilohije.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com