“Romi i dalje najuogroženija zajednica u zemlji, vlast ne radi ništa da to i promijeni” - Volim Podgoricu

“Romi i dalje najuogroženija zajednica u zemlji, vlast ne radi ništa da to i promijeni”

Iz Građanskog pokreta URA čestitali su Međunarodni Dan Roma koji se obilježava svakog 8. aprila od 1990. godine širom svijeta sa ciljem podizanja svijesti o problemima sa kojima se Romi suočavaju.

Oni kažu da na procesu integracije Roma u crnogorsko društvo nije urađeno koliko treba i da su za male pomake zaslužne većim dijelom NVO i strane misije u Crnoj Gori koji tretiraju problem Romske zajednice.

„Vladine politike su dale malo rezultata, uostalom kao i na svim drugim poljima u zemlji. Velika većina Roma i dalje živi u krajnje nehumanim uslovima za život u kojima dominira opšte siromaštvo. Mnogi od njih i dalje nemaju mogućnost da djecu šalju u školu, da se zaposle i nemaju pristup zdravstvenoj zaštiti“, ističu u pokretu URA.

Tvrde i da je diskriminacija i dalje najveći problem sa kojima se Romi suočavaju.

„Počevši od toga da gotovo svi Romi žive u getoiziranim djelovima crnogorskih gradova u trošnim kućama koje služe samo toliko da bi se imao krov nad glavom. Veliki problem Roma je i taj da bi se prehranili i preživjeli natjerani su da ulaze u nelegalne kriminalne radnje“, naglašavaju u pokretu URA.

Oni dodaju da Vlada gotovo ništa nije uradila na emancipaciji samih Roma ali i građana Crne Gore koji prema ovoj zajednici i dalje imaju predrasude.

„Nije urađen nijedan sistematski projekat koji bi za rezultat imao to da Romi budu zastupljeniji u društvu, da ih ima više na mjestima odlučivanja, da ih ima u državnoj upravi i administraciji. Romi i dalje ne znaju kako ostvarivati njihova prava u crnogorskom društvu, pa su često i zloupotrebljeni i to najčešće u predizborne svrhe u korist vladajućeg DPS-a. Sve su to problemi koje čekaju Rome ali i crnogorsko društvo i sa kojima se mora izaći na kraj ukoliko želimo da budemo nalik svim drugim evropskim razvijenim zemljama“, zaključili su u Građanskom pokretu URA.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com