KIC: Koncert njemačke pijanistkinje Julije Hulsman - Volim Podgoricu

KIC: Koncert njemačke pijanistkinje Julije Hulsman

Ugledna njemačka pijanistkinja i kompozitorka Julija Hulsman predstaviće se premijerno podgoričkoj publici u srijedu, 11.aprila u Velikoj sali Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović” u 20 sati.  Ulaz je slobodan.

Julija Hulsman već petnaest godina mijenja izgled savremene njemačke džez scene i kreira svoj specifični zvuk sa kolegama kontrabasistom Markom Mulbauerom (Marc Muellbauer) i bubnjarem Hajnrihom Kuberlingom (Heinrich Köbberling) koji će na koncertu u KIC-u predstaviti novi album “Sooner and Later”.

Koncert trija Julije Hulsman održaće se u okviru manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori/Jazz Appreciation Month in Montenegro – JAM 2018” koja se ove godine održava pod motom “Žene u džezu”, a gostovanje organizuju udruženje Jazz Art i KIC “Budo Tomović”, uz podršku NJ.E. ambasadora SR Njemačke u Crnoj Gori, Hans Günther Mattern-a

 

Pijanistkinja i kompozitorka Julija Hulsman je rođena u Bonu, 1968. godine. Od svoje 11 godine svira klavir, a već sa 16 je imala svoj prvi bend. Kasnije se preselila u Berlin da bi studirala džez klavir, na Univerzitetu umjetnosti (HdK). Tokom studija se pridružila Njemačkom omladinskom džez orkestru (BUJazzO). Od 1997. godine, Hulsman ima svoj džez trio sa kojim redovno nastupa već više od 15 godina u klubovima i festivalima širom Njemačke i Evrope. Članovi njenog trija su kontrabasista Mark Mulbau (Marc Muellbauer) i bubnjar Hajnrih Kuberling (Heinrich Kobberling. Od 2001. godine radi na Univerzitetu umjetnosti u Berlinu, i drži radionice kompozicije na Muzičkoj akademiji u Hanoveru. U periodu 2012/2013. bila je predsjednica Udruženja njemačkih džez muzičara.

Od 2008. sarađuje sa prestižnom izdavačkom kućom ECM, koja je objavila šest njenih albuma. Julija je 2016. godine dobila uglednu njemačku nagradu SWR za improvizovanu muziku.

Kritičari su saglasni da bi se teško mogao zamisliti njemački džez bez Julije Hulsman i njenog trija, koji već 15 godina pomaže u formiranju savremenog džeza u Njemačkoj. Njen berlinski klavirski trio ima širok opseg muzičke ekspresije, a njihov stil je jako prepoznatljiv: esencijalan, kondezovan, ali u isto vrijeme i izuzetno otvoren. Trio je sarađivao sa engleskim trubačem Tomom Artursom (Tom Arthurs) i pjevačem Teom Blekmenom (Theo Bleckmann), sa kojima je ostvario projekat “A Clear Midnight: Kurt Weill and America”, na podsticaj festivala “Kurt Weill” u njemačkom gradu Desau 2013; nakon toga su uslijedila mnoga gostovanja, a zatim i snimanje muzike pod producentskim vođstvom Manfreda Ajhera (Manfred Eicher); projekat je u formi albuma objavila kuća ECM 2015. godine. S ovim projektom trio Julije Hulsman je napredovao na više nivoa; preoblikovanje Vajlovih pjesama otvorile su muzičarima nove maštovite vidike.

Ipak, Julija Hulsman ostaje vjerna formaciji trija; njen šesti album u izdanju ECM, pod nazivom “Sooner And Later”(2017) se nastavlja na tradiciju prethodnih pet albuma koje je objavila kod istog izdavača (“The End of Summer” (2008), “Fasil” (2009)“Imprint” (2011), “In Full View” (2013) i “A Clear Midnight – Kurt Weill And America” (2015)). Sa ovim albumom je realizovala internacionalnu turneju, i nastupila u okviru selekcije Jazzahead! u Bremenu, najvećeg evropskog džez festivala.

Cio njen rad je vođen melodijom, rigorozni smisao poetičkog sažimanja koje ujedinjuje kompozicije i aranžmane, soloe, improvizaciju, čak i grupnu interakciju. Muzika je vokalna,  svaka nota je na pravom mjestu, i u osnovi je opuštajuća, iako ne gubi na gruvu. Sa njenim novim albumom “Sooner And Later”, koji je producirao Manfred Eicher, 2016. godine, Julija se vraća svom trio formatu posle njene duže odsutnosti sa koncertne scene.

“Sooner And Later” je album koji vas inspiriše na ponovno slušanje. Muzički majstori koji čine trio sviraju mestralno, njihovo zajedničko sviranje ima dinamiku i prednost u odnosu na solo izvođenje, ali postoje brojne prilike kada možemo procijeniti i diviti se svakom članu trija i pojedinačno. Tiši trenuci su topli i ušuškani, svaki sa posebnim karakterom. Kada trio pokazuje svoju energičniju stranu, oni zapravo pokazuju briljantnost u stvaranju složenih i veoma privlačnih melodija. Album “Sooner And Later” je značajo dostignuće za trio koji je sebi odavno postavio visoki kriterijum.

2 komentara

  1. Hello! I merely want to give you a enormous thumbs up for that great information you might have here for this post. I am returning to your blog post to get more detailed soon.

  2. Great ?V I should certainly pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, website theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com