Pogledajte kako je bilo na vaskršnjoj liturgiji u Hramu Histovog Vaskrsenja (FOTO) - Volim Podgoricu

Pogledajte kako je bilo na vaskršnjoj liturgiji u Hramu Histovog Vaskrsenja (FOTO)

Centralnu vaskršnju Liturgiju u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj služio je jutros sa sveštenstvom Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije u sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Odgovarali su članovi podgoričkog Crkvenog hora „Sveti apostol i jevanđelist Marko“ pod upravom Jelene Radović, a molitveno je učestvovalo više hiljada pravoslavnih vjernika iz Podgorice.

Pročitana je Vaskršnja poslanica vjernom narodu Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Irineja sa arhijerejima Srpske pravoslavne crkve u otadžbini i rasijanju.

Nakon Svetog pričešća, Mitropolit Amfilohije je osveštao vaskršnja jaja.

On je rekao da je podgorički saborni hram Hristovog Vaskrsenja putokaz prestonom gradu Crne Gore kuda i kako treba da ide, ako hoće da bude pravi, istinski grad.

„Da se ugradi u nebeski Jerusalim preko živonosnog groba Hristovog. A mi smo taj živonosni grob ovdje i oslikali i time spojili Jerusalim sa Podgoricom. I ovo je novi Jerusalim, novi grad. I samo ako tim putem, u duhu Vaskrsenja Hristovog, vaskrsavanja svega što je časno i čestito, što je pravedno i ljudsko, istinski ljudsko, što je Božije – ako u tom duhu bude išao ovaj grad i svi koji žive u njemu, i ne samo on nego i svi zemaljski gradovi, onda će to biti pravi gradovi i onda će to biti pravi i istinski ljudi“, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Vladika je rekao da se danas posebno pomolio za majke koje rađaju dosta djece, kao što je Gospod blagoslovio.

„A onda se molimo Bogu da i ova naša vlast ispoštuje majke sa više djece. Vidite kako one, sirote, protestvuju po Podgorici tražeći ono što im je država bila dala za njihovu djecu. Pa bi bilo dobro da, namjesto što ova vlast sadašnja daje novac NATO paktu, onome NATO paktu koji je ubijao ovaj grad, ovu zemlju i ovaj narod, ubijao djecu i ovdje kod nas i širom naše zemlje, ondašnje i sadašnje, da taj novac daje majkama koje rađaju djecu. A djeca su nešto najsvetije što se na ovoj zemlji rađa“, naglasio je Vladika Amfilohije.

On je dodao da Crna Gora, koja je kroz vjekove rađala divnu i čudesnu djecu, velike vitezove i svece, ne može imati budućnosti ako obogotvorava čedomorstvo.

„Kakva je to zemlja Svetog Petra Cetinjskog i Petra Lovćenskog Tajnovidca i zemlja Marka Miljanova, i Svetog Jovana Vladimira koja ubija djecu i koja se sjedinjuje sa organizacijama koje su sramota ne samo nas koji smo bombardovani, nego sramota časnih evropskih naroda i Amerike… Sa takvom organizacijom se sjedinjavati, takvoj organizaciji davati pare, a oduzimati novac od svojih matera, od svojih sestara, od djece koja se rađaju nije dostojno istinskih i pravih naroda. To nije dostojno čestite i časne Crne Gore“, poručio je on.

Mitropolit je na kraju poželio da praznik Vaskrsenja Hristovog prosvijetli sve nas.

„Radujmo se i veselimo se ovome danu, da nas sve prosvijetli svjetlost Hristovog Vaskrsenja, što znači svjetlost vječnog ljudskog dostojanstva, koja pobjeđuje smrt“, poručio je Mitropolit Amfilohije.

Tekst i foto mitropolija.com

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com