Evo koliko dugo smijete da držite jaja na stolu poslije Vaskrsa - Volim Podgoricu

Evo koliko dugo smijete da držite jaja na stolu poslije Vaskrsa

Kuvana jaja imaju znatno kraći rok nego svježa i nikako se ne smiju držati kao ukras na stolu.

Stručnjaci upozoravaju da kuvana jaja imaju znatno kraći rok nego sveža. Osnovno pravilo je da jaja nakon kuvanja treba držati u frižideru, a ne u korpi na stolu, kako se kod nas praktikuje.

Koliko dugo nakon Vaskrsa se jaja povlače po stolu i služe kao ukras?

Teško je procijeniti koliko bi jaja trebalo skuvati za Vaskrs, ali u većini slučajeva, ostaci od praznika ostaju daleko duže nego što bi trebalo.

FOTO: PROFIMEDIA

Ukoliko se jaje ostavi na sobnoj temperaturi duže od dva sata, postaje podložno tlo za rast i razmnožavanje bakterija.

Kao rezultat toga, javljaju se trovanja. Procesom kuvanja, sa jajeta se skida zaštitni sloj koji obavija ljusku koja inače čuva jaja. Bez njega, jaje postaje “ranjivo” i izloženo vazduhu, temperaturi i bakterijama.

Svake godine nakon Vaskrsa se u američkim bolnicama pojavi bar dvostruko više pacijenata sa simptomima gastroenteritisa, poznatijeg kao “trovanje želudca”. Simptomi mogu varirati – od blage neugodnosti, nadutosti, promjenama u probavi pa sve do jakih mučnina, povraćanja i dijareje.

Ukoliko držite jaja na sobnoj temperaturi – pojedite ih isti ili najkasnije naredni dan, dok u frižideru, jaja su bezbjedna za jelo i do šest dana.

 

 

1 komentar

  1. Kakva glupost od teksta, evo 30 godina držimo jaja na stolu i po 5-6 dana, nikad nikome ništa bilo nije. Brišite ovo, ne brukajte se…

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com