Crnogorci najčešće utorkom vole da se tuku i potežu oružje - Volim Podgoricu

Crnogorci najčešće utorkom vole da se tuku i potežu oružje

Prema podacima crnogorske Uprave policije, Crnogorci se najviše tuku, nepristojno i bezobzirno ponašaju, prijete i potežu oružje utorkom, a to najčešće rade između podneva i šest sati uveče. Najmanje prekršaja napravi se u januaru, a najviše u julu.

Precizni podaci Uprave policije o stanju javnog reda i mira pokazuju da su građani najviše takvih prekršaja napravili na ulici, u kafani, sportskom objektu, u stanu ili kući. Pritom, javni red i mir najčešće remete građani koji imaju između 30 i 40 godina, a najmanje maloljetnici, prenose Vijesti.me.

Javni red i mir najčešće remete građani koji imaju između 30 i 40 godina Foto: Tanjug/Ivan Petrović Ipe

Kako se navodi u zakonu, prekršaji kojima se narušavaju javni red i mir, jesu kada građanin remeti mir, rad ili normalan način života građana, stvara nemir, neraspoloženje, uznemirenost. Prema tom zakonu, zabranjeno je na javnom mjestu biti nepristojan, svađati se, vikati, lomiti čaše, flaše i druge stvari, vrijeđati drugog ili se na drugi način ponašati naročito drsko, bestidno ili uvredljivo. Prekršaj je i ako se sve to čini posredstvom društvenih mreža.

Za sve te prekršaje predviđene su novčane, ali i kazne zatvora. Kazne za manje prekršaje kreću se od 50 do 300 evra ili 15 dana zatvora, a za veće između 250 i 1.500 evra, odnosno 60 dana zatvora.

Šef Odsjeka za javni red i mir u Upravi policije Duško Koprivica rekao je da je tokom prošle godine, u Crnoj Gori policija registrovala 25 slučajeva nepristojnog i bezobzirnog ponašanja, a 49 ljudi je uznemiravalo i ugrožavalo bezbednost građana. Takođe, procesuirana je 481 prijetnja i 34 postrekavanja i izazivanja drugog na tuču.

Crnogorci najčešće prijete i potežu oružje utorkom Foto-ilustracija: e-stock.us/Petar Jovanovic

– Po načinu izvršenja 1.398 narušavanja javnog reda i mira je učinjeno pojedinačno, 419 počinila su dva lica, i 184 grupe od tri i više lica. Sva narušavanja javnog reda i mira u 2017. godini, ukupno 2.001 prekršaj, počinilo je 2.991 fizičko lice, od čega su 221 bili stranci, 36 sa statusom raseljenih lica, a 2.734 su državljani Crne Gore – isrtakao je Koprivica.

Kako je naveo, policija će se potruditi da bude više kažnjavanja.

– Intenziviraćemo kontrolu kretanja i obavljanja informativnih razgovora sa povratnicima u vršenju prekršaja i drugim bezbjednosno interesantnim licima.

Za 103 procenta je povećan broj građana koji su pretreseni Foto: AP/Darko Vojinovic

Podaci Odsjeka za javni red i mir pokazuju da je tokom protekle godine legitimisano skoro 200.000 ljudi. Pregledali su 95.296 lica i 87.021 vozilo. Za 103 procenta je povećan broj građana koji su pretreseni.

U toku prošle godine, crnogorska policija uhapsila je 2.692 ljudi, od kojih je samo 227 zadržala.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com