MLADI GUSLAR RADOVAN ROSIĆ: “Sviram muziku koja čuva istoriju i tradiciju Crne Gore” - Volim Podgoricu

MLADI GUSLAR RADOVAN ROSIĆ: “Sviram muziku koja čuva istoriju i tradiciju Crne Gore”

 

Mladi narodni guslar Radovan Rosić je rodjen u Mojkovcu gdje je završio osnovnu skolu..Jos kao dječak je izrazio želju prema guslama,a ta želja tokom njegovog odrastanja se I povećavala. Po dolasku u Podgorici i upisu u srednju gradjevinsku školu postao je i najmladji član Guslarskog drustva Vladika Danilo u Podgorici, jedno od najboljih društava na prostorima bivše Jugoslavije.
Radovan je učestvovao na velikom broju raznih manifestacija, humanitarnim koncertima, festivalima, revijama, kulturnim promocijama, praznicima i privatnim dogadjajima I proslavama.
Po završetku srednje škole upisao je Biotehnicki fakultet u Podgorici Koji uskoro i završava.S guslama je proputovao po inostranstvu.
2017 god je izdao CD pod nazivom Slova sa Brskova. Odradio je promocije u Mojkovcu rodnom gradu kao i u Podgorici. Te promocije su podržali opština Mojkovac I Podgorica.

Na jednom od nastupa specijalni gost mu je bila Jadranka Barjaktarović.

Prošle godine izdao je CD nazvan „Slova sa Brskova„, nakon čega ga je, uz podršku opštine Mojkovac i Podgorica, promovisao u oba grada. Interesovanje je bilo veliko, i koncerti su bili veoma posjećeni.
“Naravno spremam novi CD Koji ću prestaviti narodu koji sluša gusle i čuva istoriju i tradiciju Crne Gore. U proteklih 3-4 godine sam najviše snimio tv reportaza audio snimaka kao i davao intervju povodom gusala u Cg, za razne mediske kuće i razne štampane listove u Cg” zaključuje Rosić.
I u ovoj godini Radovan je nastavio da promoviše isti album širom zemlje. Takođe, već nekoliko mjeseci predano radi na novom albumu, kojim namjerava obradovati publiku tokom 2018. godine.
“Na novom cd-u će izmedju ostalih se naći i pjesma Nesudjena Vjerenica  što predstavlja nešto novo za gusle.” Kaže Rosić.

Kao narodni pjevači su pjevali o događajima iz nacionalne istorije vjekovima, sve dok ti tekstovi nisu konačno zapisani. I kako kaže naš sagovornik, uglavnom kad se čuje riječ guslar pomisli se da je u pitanju stariji čovjek, sa dugim brkovima i sl. A upravo je taj naš sagovornik mladi guslar 24-godišnji Radovan Rosić, porijeklom Mojkovčanin koji živi i radi u Podgorici.

Na rođenju mu je otac kupio gusle. Tako je odrastajući uz oca i strica učio guslati. Kao osnovac nastupao je na školskim priredbama i sl. Aktivno počinje da nastupa tokom srednje škole. Naime, tokom jednog izvođenja čuo ga je jedan stariji guslar u Podgorici. Prepoznajući njegov talenat poziva ga u guslarsko društvo “Vladika Danilo” iz Podgorice, tada najaktivnije društvo u bivšoj Jugoslaviji. Društvo mu kupuje na poklon vrijednu crnogorsku nošnju, te Radovan snažno motivisan vrijednim poklonom ulazi sa jakom voljom u profesionalne vode. Kao zanimljivu slučajnost navodi i da je guslarsko društvo čiji je član je osnovano 1994. godine, godine u kojoj je i on rođen.

Rosić najviše voli da pjeva o ženskoj ljepoti. Omiljene pjesme su mu o ljepoti žene kao što su Zirka Kajević, Hajka Mušovića, Jelena, najljepše pjesme epske poezije. Kaže i da to jeste put do ženskog srca, te da sve češće ženska publika zaintrigirana ljubavnom tematikom traži neku od ovih pjesama.

Mladima poručuje da uz gusle mogu naučiti dosta zanimljivih detalja iz istorije ali i korisnih stvari. “Gusle su bile tu prije knjige, izuzetno su značajne za Crnu Goru i treba ih sačuvati od zaborava, kao tradiciju jer država koja nema tradiciju i običaje ne postoji. Mi se lako prihvatamo nečeg drugog a naše zaboravljamo što nije dobro, omladina iako to ne voli mora makar da poštuje”, ističe Rosić.

3 komentara

  1. Hey there, You have done a fantastic job. I will definitely digg it and personally recommend to my friends. I’m confident they will be benefited from this website.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com