CRVENO USIJANJE: Američki sistem uzbunjivanja DEFCON očekuje mogući nuklearni rat! Proglašen stepen OPASNOSTI! - Volim Podgoricu

CRVENO USIJANJE: Američki sistem uzbunjivanja DEFCON očekuje mogući nuklearni rat! Proglašen stepen OPASNOSTI!

Pošto cio svijet čeka na odluku predsjednika SAD Donalda Trampa o mogućim udarima u Siriji, nezavisni sistem upozorenja za nuklearni rat objavio je upozorenje o konfrontaciji između Rusije i SAD.

 Ovaj sistem prati koliko su snage SAD spremne za odbranu, a poznat je pod nazivom DEFCON, i predstavlja sistem upozorenja koji je koristila američka vojska kako bi ukazala na rizik nuklearnog rata.

Sistem ima pet nivoa spremnosti ili stanja upozorenja, kojim se kreću od DEFCON 5 – bez opasnosti – do DEFCON 1 – najveća opasnost.

Službeni nivo DEFCON do skora je bio 5 – najniže stanje pripravnosti.

Ali DEFCON sistem za upozorenje, privatna obaveštajna grupa koja je prati nuklearne prijetnje Sjedinjenim Američkim Državama od 1984, izdala je saopštenje u kome upozorava da je na snazi nivo 4.

U saopštenju DEFCON se kaže: “Nedavni hemijski napad u Siriji je stavio i Rusiju i Sjedinjene Države u poziciju mogućeg oružanog sukoba.

“Dok svaka strana optužuje drugu i poriče sviju krivicu, mi smo izvan onoga ko je stvarno odgovoran i skoro do tačke da se ova kriza razvija samostalno”, kaže se u saopštenju.

“Postoje različiti izveštaji o vojnim snagama koji s spremaju za sukob, a i Rusija i Sirija vjeruju da je udar Sjedinjenih Država neizbježan”.

Sjedinjene Države su izjavile da moraju preduzeti odlučnu akciju, a Rusija je izjavila da će agresivno reagovati protiv bilo kog napadača.

DEFCON 4 stavlja američku vojsku u stanje “iznad normalne pripremljenosti” i podrazumijeva “povećanje rada obavještajnih službi i jačanje sigurnosnih mjera”.

Ne postoje “neposredne nuklearne prijetnje protiv SAD-a”, ali DEFCON insistira da “događaji zahtijevaju bliži monitoring”.

 

 

Kurir.rs/Daily star

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com