DOBRA VIJEST: Neće biti Trećeg svjetskog rata - Volim Podgoricu

DOBRA VIJEST: Neće biti Trećeg svjetskog rata

Akciju Zapadnih sila u Siriji analitičari vide kao precizan napad koji nije bio usmjeren protiv najvećih igrača.

Rusija, Turska ili bilo koja druga strana sila je prošla bez ikakve štete, tvrde stručnjaci.

“Tu moramo reći da su napadi izvršeni daleko od stranih snaga. Znači u blizini se ne nalaze Rusi, ne nalaze se koliko znamo ni Iranci. Mogli smo vidjeti slike iz Damaska koji živi normalni život. Znači da nije izvršen nikakav udar na zemlju kao takvu, nego na postrojenja”, smatra Denis Avdagić, spoljnopolitički analitičar.

Upravo ciljanje samo Asdovih snaga, a ne ruskih ili iranskih, bio je i jedini cilj, kaže stručnjak za bezbjednost Jasmin Ahić.

“Tako da je u svemu ovome postignut onaj jednokratni cilj o kojem se govori. A, to je da su tri, da tako kažemo saveznika, u jednoj određenoj koaliciji i na sirijskom području reagovala na ono što je bilo najvažnije, a to je na jednu značajnu upotrebu hemijskog oružja protiv civilnog stanovništva”, kaže Ahić.

Rat koji se već sedam godina vodi na ovom prostoru mogao bi imati neke druge geopolitičke posljedice, kaže struka i upozorava na mogućnost novog talasa migrantske krize.

“Mislim da je ovo još jedna epizoda jačanja američke moći na ovom području. Dakle, ništa novo, ništa što već nijesmo vidjeli. Isto tako bojim se da Zapad u saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama nastoji dobiti već izgubljenu bitku”, ističe Jasmin Hasanović, sa FPN iz Sarajeva.

Pregovori koji bi trebalo razriješiti situaciju u Siriji razlog su ovakvim sukobima, smatraju stručnjaci.

“Čini se da je ovo nekakvo hvatanje pozicija za narednu rundu pregovora. Sa druge strane jako je zanimljiva tu pozicija Turske. Ona je formalno članica NATO-a, ali u posljednje vrijeme, posebno ako pratite tursku politiku i turske medije to zvuči kao da su oni u ratu sa Sjedinjenim Državama. Skoro i da jesu na području sjeveroistočne Sirije”, podsjeća novinar Jerko Bakotin.

Iz Moskve pak stižu nešto blaže reakcije i analize. Novinar uglednog Komersanta Genadij Sisojev smatra da Putin neće odgovoriti oružjem na oružje.

“Ja ne vjerujem da će biti nekih drastičnih i dramatičnih posljedica koje će preduzeti Rusi. To mogu biti politički i mogu biti prekinuti još neki kontakti ili otkazani neki sastanci sa predstavnicima tih država”, ocjenjuje Sisojev.

Analitičai poručuju da bez obzira na geopolitčke igre, te povremene oružane sukobe, trenutno ne postoji opasnost od širenja sukoba izvan regiona Sirije ili nešto šireg prostora Bliskog Istoka.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com