Home / NOVOSTI / Hronika / Da li postoji dovoljna kazna za oca   koji je tjerao ćerku (10) na oralni seks?

Da li postoji dovoljna kazna za oca   koji je tjerao ćerku (10) na oralni seks?

Seksualno zlostavljanje trajalo je oko dvije godine

J. Š. (46) iz Sremske Kamenice uhapšen je zbog sumnje da je napastvovao svoju desetogodišnju kćerku. Ovo djelo okvalifikovano je kao obljuba, a muškarcu je određen pritvor od 30 dana. Prema srpskom Krivičnom zakoniku, J. Š. prijeti kazna zatvora od jedne do 8 godina zatvora. Prema mišljenju i advokata i psihologa – malo, s obzirom na traumu koja će dijete obilježiti za cio život.

Otac se sumnjiči da je protekle dvije godine u kući u Sremskoj Kamenici primoravao dijevojčicu da ga oralno zadovoljava. Navodno joj je prijetio da će je istući ukoliko ne bude radila ono što je od nje tražio. I posle takvog zlostavljanja, najvišu kaznu koju može da dobije je osam godina.

Prema nezvaničnim saznanjima, djevojčice su iz podstanarske kuće u Sremskoj Kamenici prije desetak dana odveli službenici Centra za socijalni rad u Novom Sadu. Pretpostavlja se da su sestre sada smještene u Sigurnu dječiju kuću.

– Kazne bi, prije svega, trebalo da budu takve da ljudima više nikada ne padne na pamet da urade tako nešto – kaže školski psiholog Branka Tišma.

– A što se tiče djeteta, njeno dalje odrastanje najviše zavisi od toga u kakvom se okruženju nalazi i kako će se postaviti oni koji su joj najbliži. Da li će se o tome pričati o školi, kako će se majka postaviti. Njene psihološke rane bi moglo brže da zarastu ako ljudi ne budu upirali prstom u nju i ako je ne bi ogovarali – dodaje Tišma.

Kaže i da bi sredina morala znati šta treba da kaže djetetu koje je preživjelo zlostavljanje, a šta treba da prećuti.

– Nekad bude strašnija ta osuda i ogovaranje sredine od samog iskustva koje dijete doživi. Ako dođe do osude, žrtva je obiljžena na jedan duži period – ističe psiholog.

Prema našem Krivičnom zakoniku, kod obljube ili protivprirodnog bluda treba obratiti pažnju na to da je svaki seksualni odnos sa djetetom mlađim od 14 godina krivično djelo.

Dijete mlađe od 14 godina ne može dobrovoljno stupati u seksualne odnose zbog zakonske manjkavosti svoje volje, i učinilac se ne može braniti navodnim “pristankom” djeteta.

Ako je to djelo izvršeno uz upotrebu sile ili pretnjom (kao što se jeste slučaj u ovoj obljubi) djetetu mlađem od 14 godina, predviđena je kazna od najmanje jedne godine (znači, teoretski, moguće je izreći kaznu u zakonskom maksimumu od 15 godina).

Telegraf.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *