Početna » NOVOSTI » Društvo » Za godinu dana 37 bombi i 119 požara
FOTO: SAVO PRELEVIĆ Vijesti

Za godinu dana 37 bombi i 119 požara

Da su bombaški napadi i paljenja vozila bili maltene svakodnevna pojava prošle godine govore i podaci Ministarstva unutrašnjiih poslova, u kojim je navedeno da je tokom 2017. godine registrovano 37 krivičnih djela koja su počinjena aktiviranjem eksplozivnih naprava, dok je podmetanje požara zabilježeno u čak 119 slučajeva. U podacima dostupnim javnosti nije navedeno koliko je bilo slučajeva paljenja i bombaških napada na auta, odnosno kuće, kao ni koliko je slučajeva „običnih požara“.
Takođe, veliki broj ovih slučajeva, prema podacima MUP-a, okončan je bez kvalifikacije tužilaštva.
Iako je policija registrovala veliki broj bombaških napada i podmetanja požara, statistički podaci govore da je ovih slučajeva prošle godine bilo manje nego tokom 2016.
Tako, prema podacima MUP-a, prošle godine registrovana su 54 (krivična djela izazivanje opšte opasnosti, od kojih je 15 izvršeno upotrebom eksploziva, dok je 39 krivičnih djela izvršeno podmetanjem požara.

– Nepoznati učinioci počinili su 51 krivično djelo, od kojih je rasvijetljeno 28 ili 54,9 odsto. Rasvijetljeno je i jedno krivično djelo izazivanje opšte opasnosti (podmetanjem požara) iz prethodnog perioda, počinjeno 15.4.2016. godine, u Podgorici, podmetanjem požara na vozilu vlasništvo Uprave policije – piše u izvještaju MUP-a.
Policajci su registrovali i pet krivičnih djela teško djelo protiv opšte sigurnosti, od kojih su četiri izvršena izazivanjem havarija, dok je jedno krivično djelo izvršeno podmetanjem požara. U ovim slučajevima četiri osobe su smrtno stradale, dok je jedno lice zadobilo teške tjelesne povrede.

– Registrovano je 15 krivičnih djela uništenje ili oštećenje tuđe stvari podmetanjem požara, po nepoznatom učiniocu, od kojih su tri rasvijetljena. Registrovana su i 82 događaja, izazvana požarima ili aktiviranjem eksplozivne naprave, koja nadležna tužilaštva nijesu kvalifikovala – navedeno je u ovom dokumentu.
U bombaškim napadima prethodnih godina stradalo je više ljudi. Tako, u eksploziji u Kotoru poginuli su Goran Biskupović i Miloš Bošnjak. Prilikom aktivacije eksplozivne naprave postavljene na vozilo stradao je i Pljevljak Miloje Vojinović. Početkom prošle godine u snažnoj eksploziji u širem centru grada stradao je i Đorđe Sekulović.
Osim toga, dešavale su se i slučajne žrtve prilikom eksplozija. Tako, Nikšićani Boško Božović (24) i Milan Peković (22) stradali su prošle godine u Tivtu dok su, prema sumnjama istražitelja, pokušavali da naprave eksplozivnu napravu koja je bila namijenjena za pripadnika jednog kotorskog klana. Istu tragičnu sudbinu doživio je i Cetinjanin Marko Martinović, koji je poginuo dok je pokušavao da postavi eksplozivnu napravu ispod vozila sugrađanina.

Sreću da preživi bombaški napad u stravičnoj eksploziji imao je Duško Roganović iz Herceg Novog, koji je prilikom detonacije zadobio teške tjelesne povrede.
Najviše sreće u bombaškim napadima imali su Marko Martinović iz Podgorice i Baranin Alan Kožar. Eksplozivna naprava velike razorne moći pod auto Martinovića postavljena je u februaru prošle godine. Ipak, bombaš ju je aktivirao dok je Martinović ulazio u auto, pa je žrtva uspjela da izbjegne teške posledice. Nedugo ranije, vođa jednog od barskih klanova Alan Kožar na identičan način izbjegao je sigurnu smrt.

(Dan)

Check Also

VATROGASCI POZVALI GRAĐANE: Prijavite one koji podmeću požare!

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte ...

MUP prekoračio budžet za 13 miliona

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *