Home / NOVOSTI / Društvo / Za godinu dana 37 bombi i 119 požara
FOTO: SAVO PRELEVIĆ Vijesti

Za godinu dana 37 bombi i 119 požara

Da su bombaški napadi i paljenja vozila bili maltene svakodnevna pojava prošle godine govore i podaci Ministarstva unutrašnjiih poslova, u kojim je navedeno da je tokom 2017. godine registrovano 37 krivičnih djela koja su počinjena aktiviranjem eksplozivnih naprava, dok je podmetanje požara zabilježeno u čak 119 slučajeva. U podacima dostupnim javnosti nije navedeno koliko je bilo slučajeva paljenja i bombaških napada na auta, odnosno kuće, kao ni koliko je slučajeva „običnih požara“.
Takođe, veliki broj ovih slučajeva, prema podacima MUP-a, okončan je bez kvalifikacije tužilaštva.
Iako je policija registrovala veliki broj bombaških napada i podmetanja požara, statistički podaci govore da je ovih slučajeva prošle godine bilo manje nego tokom 2016.
Tako, prema podacima MUP-a, prošle godine registrovana su 54 (krivična djela izazivanje opšte opasnosti, od kojih je 15 izvršeno upotrebom eksploziva, dok je 39 krivičnih djela izvršeno podmetanjem požara.

– Nepoznati učinioci počinili su 51 krivično djelo, od kojih je rasvijetljeno 28 ili 54,9 odsto. Rasvijetljeno je i jedno krivično djelo izazivanje opšte opasnosti (podmetanjem požara) iz prethodnog perioda, počinjeno 15.4.2016. godine, u Podgorici, podmetanjem požara na vozilu vlasništvo Uprave policije – piše u izvještaju MUP-a.
Policajci su registrovali i pet krivičnih djela teško djelo protiv opšte sigurnosti, od kojih su četiri izvršena izazivanjem havarija, dok je jedno krivično djelo izvršeno podmetanjem požara. U ovim slučajevima četiri osobe su smrtno stradale, dok je jedno lice zadobilo teške tjelesne povrede.

– Registrovano je 15 krivičnih djela uništenje ili oštećenje tuđe stvari podmetanjem požara, po nepoznatom učiniocu, od kojih su tri rasvijetljena. Registrovana su i 82 događaja, izazvana požarima ili aktiviranjem eksplozivne naprave, koja nadležna tužilaštva nijesu kvalifikovala – navedeno je u ovom dokumentu.
U bombaškim napadima prethodnih godina stradalo je više ljudi. Tako, u eksploziji u Kotoru poginuli su Goran Biskupović i Miloš Bošnjak. Prilikom aktivacije eksplozivne naprave postavljene na vozilo stradao je i Pljevljak Miloje Vojinović. Početkom prošle godine u snažnoj eksploziji u širem centru grada stradao je i Đorđe Sekulović.
Osim toga, dešavale su se i slučajne žrtve prilikom eksplozija. Tako, Nikšićani Boško Božović (24) i Milan Peković (22) stradali su prošle godine u Tivtu dok su, prema sumnjama istražitelja, pokušavali da naprave eksplozivnu napravu koja je bila namijenjena za pripadnika jednog kotorskog klana. Istu tragičnu sudbinu doživio je i Cetinjanin Marko Martinović, koji je poginuo dok je pokušavao da postavi eksplozivnu napravu ispod vozila sugrađanina.

Sreću da preživi bombaški napad u stravičnoj eksploziji imao je Duško Roganović iz Herceg Novog, koji je prilikom detonacije zadobio teške tjelesne povrede.
Najviše sreće u bombaškim napadima imali su Marko Martinović iz Podgorice i Baranin Alan Kožar. Eksplozivna naprava velike razorne moći pod auto Martinovića postavljena je u februaru prošle godine. Ipak, bombaš ju je aktivirao dok je Martinović ulazio u auto, pa je žrtva uspjela da izbjegne teške posledice. Nedugo ranije, vođa jednog od barskih klanova Alan Kožar na identičan način izbjegao je sigurnu smrt.

(Dan)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *