Ministarstvo sporta izbrisalo iz registra četiri saveza, pod lupom još tri - Volim Podgoricu

Ministarstvo sporta izbrisalo iz registra četiri saveza, pod lupom još tri

Biciklistički savez, Crnogorski savez auto moto sportskih klubova, Savate savez i Sambo savez Crne Gore više neće moći da računaju na novac Ministarstva sporta koje ih je izbrisalo iz svog registra jer ne ispunjavaju odredbe Zakona o sportu. Pod lupom su Rvački savez, Kuglaški savez i Kajakaški savez Crne Gore, dok Džudo savez Crne Gore i Tekvondo savez Crne Gore još nijesu uskladili interna pravna akta za funkcionisanje saveza sa Zakonom o sportu.

Iz resora Nikole Janovića je saopšteno da je Ministarstvo sporta kao novoformirani organ, u kontekstu zatečenog neuređenog stanja u sportskoj oblasti, do sada podnijelo petnaest inicijativa, kojima je od Uprave za inspekcijske poslove, zatražilo provjeru rada nacionalnih sportskih saveza i to uglavnom onih koji su višegodišnjim neispunjavanjem obaveza usporavali razvoj pojedinih sportova, a samim tim i same sportske oblasti u Crnoj Gori.

“Na osnovu izvršenog inspekcijskog nadzora, kojim je utvrđeno da ne ispunjavaju obaveze propisane Zakonom o sportu, Uprava za inspekcijske poslove privremeno je zabranila rad Crnogorskom savezu auto moto sportskih klubova, Savate savezu, Sambo savezu Crne Gore i Biciklističkom savezu Crne Gore. U kontekstu utvrđenih nepravilnosti, Ministarstvo sporta je shodno zakonskoj obavezi, te saveze izbrisalo iz Registra sportskih organizacija”, ističu oni.

Zašto su izbrisani?

Konkretno, Crnogorski savez auto moto sportskih klubova, ne organizuje sistem takmičenja još od 2013. što je shodno Zakonu o sportu, ključna obaveza nacionalnih sportskih saveza.

Savate savez, takodje nije sprovodio sistem takmičenja od osnivanja, a nema ni prijavljenih sportista, dok Sambo savez ne posjeduje prostorije za rad. Zbog neispunjavanja zakonskih obaveza, iz Registra je izbrisan i Biciklistički savez Crne Gore.

Na osnovu nekoliko inicijativa Ministarstva sporta, inspektori za sport, takođe su utvrdili da Džudo savez Crne Gore i Tekvondo savez Crne Gore, nijesu uskladili interna pravna akta za funkcionisanje saveza sa Zakonom o sportu.

“Zato i ovim putem, pozivamo Džudo i Tekvondo savez da u datom roku, shodno smjernicama koje su dobili od Ministarstva sporta, završe obavezu usklađivanja internih akata sa Zakonom o sportu. U suprotnom, prema njima će biti sprovedene upravne mjere i radnje u skladu sa Zakonom o sportu i Zakonom o inspekcijskom nadzoru”, upozoravju oni.

Naplaćene samo dvije kazne od 42 eura

Podsjećamo da je Uprava za inspekcijske poslove u dijelu koji se odnosi na inspekciju za sport, u trenutku osnivanja Ministarstva sporta, funkcionisala sa samo jednim inspektorom.

U prilog tome je i Izvještaj o radu Uprave za inspekcijske poslove za 2016. u dijelu koji se odnosi na oblast sporta, koji najbolje govori o lošem funkcionisanju tog segmenta inspekcijskog nadzora, jer su na više hiljada sportskih organizacija naplaćene samo dvije kazne u iznosu 42 eura.

“Imajući u vidu tu okolnost, Ministarstvo sporta je prije pola godine, prjedložilo da se poveća broj inspektora za tu oblast na četiri izvršioca, što je i dovelo do navedenih konkretnih rezultata”, ističu oni.

CdM

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com