Amfilohije: Ne želim da budem patrijarh zbog Crne Gore - Volim Podgoricu

Amfilohije: Ne želim da budem patrijarh zbog Crne Gore

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u intervjuu za Nedeljnik govorio je o tome da ne želi da bude patrijarh rekavši da je to zbog crkve u Crnoj Gori.

Govorio je i o nedavno najavljenim promjenama u Ustavu SPC, kao i o promjeni izbora za patrijarha. Na pitanje da li je “apostolski žrijeb” odužio svoje, on kaže:

“To je bila reakcija na nasilje Komunističke partije i prinudu koju su imali za vrijeme izbora patrijarha Vikentija i patrijarha Germana. Drugo je što, ipak, oni nijesu, što se kaže, igrali uz njihove diple. Ali je to bio povod da ne može vlast da utiče. Vidjećemo. A možda ne bi bilo loše ni da ostane, pošto vlast uvijek hoće da se petlja.

Ova dva izbora žrijebom su odlična. Drugi put sam i ja bio kandidat i Bogu sam blagodaran što me je prošao taj žrijeb”, rekao je on.

Na pitanje zašto ne bi želio da bude patrijarh, rekao je:

“Zato što je ovo moja mjera. S druge strane, iskreno rečeno, zbog crkve u Crnoj Gori. Osjećam da je to moje zvanje i prozvanje, od 1953. godine sam tu…”

Jedan od najuticajnijih episkopa u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, napunio je u januaru 80 godina.

Pričao je i o svim svojim vezama sa političarima – a to je, ispostaviće se, nezaobilazna tema kada se sagledava njegov život – još od kad mu je komunistički prvak Crne Gore Blažo Jovanović skinuo slamnati šešir kao mladiću, pa do posljednjih medijskih napada od srpskih ministara koji su reagovali na njegovu izjavu kako bi predsjednik Vučić mogao da se odrekne Kosova.

“Zapanjen sam. Žao mi je zbog njih, iskreno rečeno. Prije svega, ja nisam ni Vučića ni njih ničime povrijedio. Izrazio sam brigu, da se brinem, recimo, zbog ove politike koja se vodi od Briselskog sporazuma koji su potpisali 2013. godine, da će se odreći Kosova i Metohije. To nije napad ni na koga”, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u intervjuu za novi broj Nedeljnika, na pitanje kako je doživio medijske napade ministara iz vlasti prije nekoliko mjeseci.

“Ako je nešto moglo da se shvati kao napad, onda je to bilo kada smo držali opelo Vladi, gdje je na čelu bio Ivica Dačić i Skupštini Srbije. Dačić kaže: Ja sam sad vaskrsao. Daj Bože, on je rođen u Prizrenu, vidim da ipak ima zdravije osjećanje. Daj Bože da ono i preovlada. Čak je skoro rekao da će tražiti da se poništi Briselski sporazum. Ja se molim Gospodu, da Bog urazumi i Vučića i da ponište taj sporazum”, rekao je mitropolit Amfilohije.

Izvor: Nedeljnik.rs

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com