Bokserski šampion u ZIKS-u zbog krađe struje - Volim Podgoricu

Bokserski šampion u ZIKS-u zbog krađe struje

Svjetski šampion u boksu Ratko Drašković, koji se trenutno nalazi u zatvoru u Spužu, tražio je od ministra pravde Zorana Pažina da mu prekine izvršenje kazne zbog priprema za meč odbrane svjetske titule, koju bi trebalo da brani 26. maja u Cirihu. Drašković je prethodno uputio molbu za pomilovanje dosadašnjem predsjedniku države Filipu Vujanoviću, ali mu on do danas, kako navodi, nije odgovorio.

Iz Ministarstva pravde kazali su za „Dan“ da je u toku postupak po zahtjevu Draškovića za prekid izvršenja kazne zatvora.
Drašković je osuđen na društveno korisni rad zbog navodne krađe struje. Kako se na vrijeme nije prijavio, društveno korisni rad mu je preinačen u zatvorsku kaznu.
Svjetski bokserski šampion je u pismu dostavljenom „Danu“ kazao da takav odnos aktuelnog režima doživljava kao najgori oblik progona i pokušaja diskreditacije njegovih sportskih dostignuća i uspjeha na svjetskom nivou, kojima je, kako navodi, proslavio svoju zemlju.

– Titulu svjetskog šampiona u WBU verziji osvojio sam 10. marta ove godine u Hanoveru i afirmisao Crnu Goru u svjetskim okvirima. Pošto zbog mojih već poznatih društvenih i političkih stavova nekome u vrhu vlasti nije po volji što sam pronio slavu svoje zemlje u svijetu, uslijedio je i ružan revanš. Kao šampion svijeta iz male Crne Gore, sada se nalazim u zatvoru, u ZIKS-u u Spužu, a uhapšen sam 23. marta, po nalogu nekih ostrašćenih osoba iz vlasti, i sproveden u ZIKS, kao najveći kriminalac. Bolje rečeno, kao jedan od mnogih onih, koji su u dosluhu s režimom, a koje zakon redovno zaobilazi – naveo je Drašković u pismu dostavljenom „Danu“.
On naglašava da se kao sportista i građanin svoje zemlje osjeća posebno pogođenim što je uhapšen u svom lokalu, pred gostima i komšijama, cijeneći da je to urađeno s jasnom namjerom da bude diskreditovan kod svojih najbližih i svojih poštovalaca.

– Pošto se osjećam duboko pogođen kao čovjek i sportista, i vidim da moji planetarni uspjesi nekom i te kako smetaju u krugovima vlasti, uz grubi revanšizam i drakonske mjere, pitam se, sjedeći u spuškom zatvoru, kuda ide ova zemlja uz neljudski odnos čak i prema svojim najzaslužnijim sportistima svjetskog formata. Dosadašnjem predsjedniku Crne Gore, Filipu Vujanoviću, poslao sam molbu za pomilovanje, ali do danas nijesam dobio nikakav odgovor. S obzirom na to da ovu prestižnu titulu svjetskog bokserskog šampiona treba da branim već 26. maja ove godine u Cirihu, u pisanoj formi sam se obratio i ministru Pažinu. Obraćanje ne predstavlja molbu za ukidanje zatvora, nego samo za prekid kazne zbog neophodnih priprema za meč, a, uz to, titula bi mi zbog nedolaska bila i oduzeta za sudijskim stolom. Ali odgovora od ministra do danas nema, pa se pitam šta bi smetalo Crnoj Gori da se pripremim na najbolji mogući način, i ponovo dostojno predstavim svoju zemlju, opet na inostranom ringu, ovog puta u Cirihu, uz pažnju cjelokupne svjetske sportske javnosti – naveo je on.
Drašković ističe da mu predstojeći meč izuzetno mnogo znači u kompletnoj sportskoj karijeri i životu, dodajući da vjeruje da znači i Crnoj Gori „čiji aktuelni čelnici se prema meni ponašaju kao da nijesam iz ove zemlje, i treniraju strogoću na meni uz maćehinski odnos, koji nijesam zaslužio“.

– Režimski krugovi kod nas, što je već odavno poznato, dijele sportiste ne na uspješne i neuspješne, nego na politički podobne i nepodobne, što je bez presedana u evropskim standardima, i veliki problem crnogorskog sporta. A to, što sam titulu svjetskog šampiona na stranom terenu osvojio pod razvijenom crnogorskom zastavom, pritom uz intoniranje crnogorske himne, i uz frenetična navijanja naših ljudi, koji žive u inostranstvu, to gospodi iz vlasti izgleda nimalo ne znači – naglasio je on.
Smatra da se sračunato zanemaruje i činjenica da je riječ o njegovom novom, izuzetno zahtjevnom meču, i njegovim, kako naglašava, dosad najsloženijim pripremama za sportski obračun sa Denijem Vilijamsom, njegovim izazivačem, koji je svojevremeno nokautirao i Majkla Tajsona.

– Moram istaći da je u Spužu odnos policijskog osoblja prema meni korektan, kao i odnos načelnika i komandira Zatvora za kratke kazne. Isti odnos uvažavanja imam i od svih lica, koja su na izdržavanju kazne zatvora za prekršaje. Nažalost, drugačiji je odnos ljekara u ZIKS-u prema mojim već postojećim zdravstvenim problemima. Doktorici Živković, inače, glavnom ljekaru u ZIKS-u, naglasio sam da koristim neke obavezne tablete za spavanje, koje su mi potom članovi familije poslali istog dana, a uručene su mi tek nakon deset dana. Prilikom vađenja ljekarskog kartona upozorio sam doktoricu da sam tokom 2017. dva puta preležao upalu pluća, i da se loše osjećam, pa mi je zatim, kad mi je dokumentacija od kuće proslijeđena, u prisustvu doktorice Stanišić, obećano da će pregled u Brezoviku biti organizovan za neki dan, što se nije desilo, a sve po obećanjima „sjutra, pa za dva dana, pa po praznicima, itd“. Na moja uporna obraćanja redovno mi je odgovarano da ću biti pregledan, od čega do danas nije bilo ništa. Glavna doktorica Živković izbjegava da se kod nje pregledam iako sam se u pisanoj formi obraćao već tri puta. Zato tvrdim da je upravo ona, kao glavni ljekar, i glavni krivac za kompletnu opstrukciju povodom mog ljekarskog tretmana. Stoga se pred ukupnom crnogorskom javnošću pitam, kad se zatvorski ljekari na ovako nehuman i ignorantski način odnose prema svjetskom bokserskom šampionu, kako se tek onda odnose prema ostalim licima na izdržavanju zatvorske kazne – pitao je on.
Drašković je pitao predstavnike crnogorske vlasti da li ga smatraju za državnog neprijatelja i da li je napoželjan u svojoj domovini.

– Da li gospodi iz režima smeta i što sam potomak vojvode Draška, a po majčinoj liniji potomak vojvode Peka Pavlovića? Da li smeta i činjenica što sam u svojoj bogatoj karijeri boksovao za četiri države: SFRJ, SRJ, SCG i, naravno, za moju Crnu Goru, čime se ne može pohvaliti nijedan sportista s prostora bivše SFRJ? Moćnicima iz vlasti, koji su samo na riječima za afirmaciju crnogorskog sporta u cjelini, očigledno ništa ne znači ni činjenica da sam bio šampion i u GBU verziji, a u amaterskoj juniorski šampion Evrope, šampion Balkana, šampion SFRJ, i osvajač velikog broja bokserskih turnira. Istovremeno želim da pitam ministra sporta Nikolu Janovića da li ja, kao šampion svijeta u WBU verziji, uopšte zavređujem čestitku od njega, da li možda i novčanu nagradu ili ne, da li obojica stanujemo u istoj Crnoj Gori, i da li sam ja, prema njegovom mišljenju, zato što sam Srbin, sportista drugog reda u našoj zemlji – pitao je on.
Iz institucije Predsjednika Crne Gore juče nijesmo dobili odgovore u vezi s molbom za pomilovanje.

(Dan)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com