Čiji je sveštenik Lav Lajović? - Volim Podgoricu

Čiji je sveštenik Lav Lajović?

Sveštenik Lav Lajović isključen je krajem marta iz Crnogorske pravoslavne crkve CPC jer je, kako su istakli, vrijeđao i spletkario. Uprkos tome, on je prije dva dana služio liturgiju u Hramu Svete Paraskeve u Maloj Zagredi u Danilovgradu, gdje je okupljenim vjernicima negirao optužbe da je ikad išta radio ili govorio protiv CPC ili sarađivao sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Na drugoj strani, iz CPC-a upozoravaju da Lajović ne predstavlja CPC i ne služi u njoj.

Lajović je u maju prošle godine promovisan u ipođakona CPC, a samo sedmicu kasnije rukopoložen je u čin đakona. Poslije nekoliko mjeseci postao je i prezviter CPC.

Mitropolit Mihailo imenovao je Lajovića i za predstavnika CPC u Savjetu koji koordinira aktivnostima za potpisivanje građanske peticije Amanet kojom se traži ukidanje svih nezakonitih upisa Srpske pravoslavne crkve nad crnogorskim manastirima i crkvama i njihovo vraćanje u vlasništvo državi Crnoj Gori.

Ubrzo nakon toga, Crnogorska pravoslavna crkva isključuje iz klira sveštenika, a odluku je donio Crkveno-duhovni sud Cetinjske arhiepiskopije.

Nakon odluke CPC-a, Lajović nije izlazio u javnost, a sve što ima da kaže rekao je, ističe, vjernicima ispred crkve u Danilovgradu. CPC i dalje naziva svojom.

Lajović je negirao optužbe da je ikad išta radio ili govorio protiv CPC, spletkario, vrijeđao, zavodio vjerni narod ili sarađivao sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

On je kazao da nikakvog crkvenog suda nije bilo, niti da je bilo koji dokaz o tome pružen u javnosti za sve ovo vrijeme, za tako teške optužbe i kvalifikacije.

Lajović je ranije, zbog političkih podmetanja da Demokratska partija socijalista DPS želi da razbije CPC koje su pratile cijeli ovaj slučaj, odbio da u toku velikog posta i izborne kampanje daje bilo kakve izjave “a naročito ne protiv svoje braće u Hristu i protiv Crnogorske pravoslavne crkve”.

Na drugoj strani, iz CPC-a upozoravaju da Lav Lajović ne predstavlja CPC i ne služi u njoj.

CdM

 

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com