PACIJENTI SE ŽALE: Neki čekaju 4 mjeseca na pregled u KCCG, pa onda saznaju da je pokvaren skener - Volim Podgoricu

PACIJENTI SE ŽALE: Neki čekaju 4 mjeseca na pregled u KCCG, pa onda saznaju da je pokvaren skener

Pacijenti koji su se obratili redakciji Dana ogorčeni su na Klinički centar Crne Gore KCCG jer poslije četiri mjeseca čekanja na CT snimanje, zbog kvara na aparatu juče i prekjuče nijesu mogli biti pregledani.

Pacijentkinja iz Podgorice, koja se žalila redakciji Dana ističe da su joj u utorak, kada je došla na zakazani pregled, zaposleni u Centru za radiološku dijagnostiku kazali da su oba skenera u kvaru i da će pacijente koji nijesu snimljeni zvati u narednih pet dana. Ukoliko se kvar na skeneru ubrzo ne otkloni, pacijenti će, kako su kazali, biti primorani da pođu kod privatnika.

Ministarstvo zdravlja i rukovodstvo Kliničkog centra na čelu sa Zoricom Kovačević tokom prošle i ove godine najavljivali su unapređenje uslova za liječenje i kupovinu savremene opreme u vrijednosti od 7.000.000 eura, ali je do kraja 2017. realizovana samo nabavka aparata za 3.000.000.

Iz Kliničkog centra su za Dan potvrdili da je od utorka u kvaru jedan od dva skenera u Centru za radiološku dijagnostiku.

Odmah je dijagnostikovan kvar i očekujemo njegovu brzu popravku. Drugi aparat je u funkciji i pacijenti se snimaju prema planiranoj dinamici. Činjenica je da je ovaj aparat sada dodatno opterećen jer se korisi i za dijagnostiku zakazanih pacijenata na aparatu koji je trenutno u kvaru. Oba aparata su stara oko 10 godina, a povremeni kvarovi na njima očekivani su jer su u funkciji 24 sata 365 dana u godini. Juče je iz tehničkih razloga vraćeno pet pacijena sa objašnjenjem da će u naredna dva do tri dana biti pozvani na pregled. Tako su već danas dva pacijenta obavila CT dijagnostiku, a preostala tri će biti snimljena u naredna dva dana. Dakle, nema potrebe da pacijenti u privatnim zdravstvenim ustanovama obavljaju CT dijagnostiku, već će istu obaviti u našoj ustanovi”, ističu iz Kliničkog.

Iz te ustanove navode da se trenutno ne mogu obavljati jedino CT koronarografije do otklanjanja kvara na aparatu (nedjeljno oko desetak pacijenata), a pacijenti kojima je zakazan pregled biće pozivani nakon otklanjanja kvara i stavljanja aparata u funkciju.

Napominjemo da menadžment nije imao prigovore od strane pacijenata ovim povodom. Pozivamo sve pacijente koji imaju primjedbe da se obrate našoj u.stanovi i molimo ih za razumijevanje”, kažu iz KCCG.

Prema poslednjim podacima Kliničkog centra, od ukupno 8.346 zakazanih, obavljeno je 6.059 pregleda u prethodnoj sedmici. Iz KCCG ističu da se na zakazane preglede nije odazvalo, niti pregled otkazalo 27,40 odsto pacijenata.

U Institutu za bolesti djece, od ukupno zakazanih 1.392 pregleda, odazvalo se 1.090 pacijenata. U Internoj klinici, od ukupno zakazanih 1.544 obavljena su 1.164 pregleda. U Hirurškoj klinici, od zakazanih 464 obavljena su 342 pregleda, a u Klinici za ortopediju i traumatologiju od 352 obavljen je 221 pregled. U Klinici za neurologiju, od ukupno zakazanih 311 pregleda obavljeno je 165, u Klinici za ORJT i MFH, od 281 obavljeno je 178 pregleda, dok je kod oftalmologa, od zakazanih 412 obavljeno 280 pregleda”, saopšteno je iz KCCG.

Na snimanja nije došlo 200 građana

U Centru za radiološku dijagnostiku, od zakazanih 619, obavljeno je D20 pregleda.

Kod kardiohirurga, od zakazanih 35 pregledana su 24 pacijenta, dok je kod kardiologa, od zakazanih 837 pregledano 650 pacijenata. I dalje se nastavlja trend velikog broja nerealizovanih pregleda zbog neotkazivanja od strane pacijenata, pa se i dalje nastavlja trend velikog broja nerealizovanih pregleda zbog neotkazivanja istog od strane pacijenata”, navode iz KCCG.

(Dan)

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com