PRIJAVIO POLICAJCE: Rebra mi slomila četiri policajca, a imam tri bajpasa - Volim Podgoricu

PRIJAVIO POLICAJCE: Rebra mi slomila četiri policajca, a imam tri bajpasa

Književnik i publicista Žarko Dragićević podnio je krivičnu prijavu protiv službenika Centra bezbjednosti Žabljak, pljevaljske policije, članova Unutrašnje kontrole MUP- a i ljekara Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, koje je optužio da su ga brutalno pretukli, odnosno da su sakrili, pa falsifikovali medicinsku dokumentaciju kako bi zataškali nečovječno ponašanje policajaca prema njimu.

Prema navodima iz prijave, ​okrivljeni policajci su Dragićeviću nanijeli više teških tjelesnih povreda, između ostalo i prelom rebara, čime su mu ugrozili život. Osim toga, književniku, koji ima ozbiljne zdravstvene probleme i ugrađena tri bajpasa, nijesu dozvolili da uzme potrebnu terapiju, čime su dodatno ugrozili njegov život.

Krvičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu podnio je advokat Nikola Kavečić, po punomoćju oštećenog Dragićevića.

Prijavom su obuhvaćeni službenici CB Žabljak M.B., R.S., M.Š. i S.B., ljekar bolnice u Žabljaku M.T. i službenik unutrašnje kontrole S.J. Osim njih, na spisku osumnjičenih su i ljekari Hitne pomoći D.H., S.P. i M.Š, član Savjeta za građansku kontrolu rada policije D.C. i bivši predsjednik Osnovnog suda u Nikšiću R.P. Dragićević ih je optužio da su počinili krivična djela teška tjelesna povreda, izlaganje opasnosti, nepružanje pomoći, napuštanje nemoćnog lica, mučenje i zlostavljanje, nesavjesno pružanje ljekarske pomoći, falsifikovanje isprave, falsifikovanje službene isprave, stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja, nesavjestan rad u službi i zločin protiv čovječnosti.

Prema navodima iz prijave, policajci sa Žabljaka su službena ovlašćenja prekoračili u avgustu 2016. godine, kada su se nečovječno ponašali prema Dragićeviću, kojeg su mučili i ponižavali. Kako piše u prijavi, oni su Dragićevića prije privođenja brutalno pretukli i nanijeli mu teške tjelesne povrede, između ostalog prelom 6. i 7. rebra. Povrede su mu nanijeli udarajući ga u predjelu grudnog koša, glave i rebara, a sa batinanjem su nastavili i pošto su ga oborili na asfalt.

– Prilikom pritvora u stanici CB Žabljak, Dragićevića su ponižavali, nečovječno postupali prema njemu i onemogućili mu da koristi svoju svakodnevnu terapiju, s obzirom da ima ugrađena tri bajpasa nakon operacije 2009. godine – navodi se u prijavi, uz napomenu da su policajci zanemarili i činjenicu da je Dragićević penzionisan kao osoba sa trajnim invaliditetom.
Istog dana, policajac M.Š. prevezao je Dragićevića u bolnicu u Žabljaku zbog nepodnošljivih bolova koje je imao usled batinanja. Policijski službenik je od ljekara koji je pregledao Dragićevića preuzeo medicinsku dokumentaciju, koju nije želio da mu pokaže, tvrdeći da je riječ o službenim dokumentima. Pregled je obavio ljekar M.T. Nakon povratka u policiju, u životno ugroženom stanju, sproveli su ga u pritvor. Dragićević ih je zbog jakih bolova koje je imao molio da mu daju obaveznu terapiju, ali su policajci to odbili, podsmijavajući mu se i upućujući mu ponižavajuće i uvredljive riječi. Dan pošto je pušten iz pritvora, otišao je na snimanja, a izvještaji tri ljekara potvrdili su da su mu slomljena rebra.

Rad policije odmah je dovela u pitanje Unutrašnja kontrola MUP-a, čiji službenik je omogućio ljekaru M.T. da sačini novi izvještaj o povredama Dragićevića koji je sadržao neistinite navode, poput tvrdnje da se književnik prilikom dovođenja na pregled nije žalio na bolove sa desne strane grudnog koša. Službenik MUP-a, kako tvrdi podnosilac prijave, pokušao je da zavede kao validan novi izvještaj koji je doktor M.T. ispisao ručno, sve kako bi prikrili nezakonito postupanje policije.

– Službenici Zavoda za hitnu medicinsku pomoć D.H., S.P. i M.Š. su obrazovali komisiju koja je ispitivala rad ljekara M.T. Kako bi doktora spasili krivične odgovornosti, oni su ocijenili da je on postupao u skladu sa medicinskom doktrinom, a greške koje je napravio u ovom slučaju pravdali su navodima da je u pitanju mlad ljekar. Takođe, član Savjeta za građansku kontrolu rada policije D.C. je zloupotrebom službenog položaja i nesavjesnim radom prikrio nečovječno i ponižavajuće ponašanje službenika uprkos svim medicinskim dokumentima, kako bi policajce spasio odgovornosti – piše u prijavi.

MUP utvrdio da je sve po zakonu

Zbog postupanja policajaca prema Dragićeviću, nadležni iz policije i MUP- a pokrenuli su odgovarajuće postupke, tokom kojih su osumnjičeni dali izjave. U toku postupka nijesu utvrđeni propusti u postupanju policajaca. Dragićević je u prijavi ocijenio da su takve odluke donesene zloupotrebom službenog položaja kako bi se sakrila nedjela policajaca, te da su zanemareni njegovi ljekarski izvještaji.

Iz Uprave policije „Danu” juče nijesu odgovarali na pitanja o ovom slučaju, odnosno da li su upoznati sa navodima iz Dragićevićeve prijave protiv policajaca, kao ni da li su se osumnjičeni izjašnjavali pred nadležnim organima zbog ovog slučaja.

Potjernica raspisana dok je bio na liječenju

Prema navodima iz prijave, bivši predsjednik nikšićkog Osnovnog suda raspisao je potjernicu za Dragićevićem mimo zakonskih uslova. Naime, on je bio osuđen na 60 dana zatvora, ali je u međuvremenu dva puta hospitalizovan u Igalu zbog operacije srce i preloma noge. Kako je bio na liječnju, nije mogao da primi poziv za izdržavanje kazne, već su to uradili članovi njegove porodice. Oni su obavijestili nadležne o Dragićevićevom prebivalištu, ali je predsjednik suda ipak raspisao potjernicu za njim.

Književnik je uz krivičnu prijavu tužilaštvu predao i brojnu medicinsku dokumentaciju koju je zaveo pod rednim brojevima, a i kopirao je, kako ne bi došlo do novih izmjena ili gubljenja dokumenata.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com