Susret Marković – Mogerini: “Nema razloga za prekid pregovora” - Volim Podgoricu

Susret Marković – Mogerini: “Nema razloga za prekid pregovora”

Predstavnica Evropske unije za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini ocijenila je danas, tokom zajedničke konferencije s premijerom Duškom Markovićem u Tivtu, da nema razloga za prekid pregovora o pristupanju s našom zamljom, jer se ta klauzula aktivira kada nema napretka, ili dolazi do nazadovanja u pregovorima, “što definitivno nije slučaj u pregovorima s Crnom Gorom”.

“Za Evropsku uniju, ne samo medijske slobode, već i rad NVO i civilnog društva su izuzetno važni. Važni su toliko da se sadrže i informacije od predstavnika civilnog društva  u našem Izvještaju o napretku. Važno je i da u ocjenu napretka u pregovorima uključimo sve te stavke. Što se tiče zahtjeva za aktiviranje klauzule, može da se aktivira kada nema napretka, ili dolazi do nazadovanja, što definitivno nije slučaj u našim pregovorima s Crnom Gorom”, istakla je Mogerini.

Ona je kazala da Crna Gora ima sjajnu regionalnu ulogu, te da je zauzela mudar stav u ohrabrenju drugih zemalja regiona.

“Nedavno ste iskazali mudrost i osjećaj za državništvo tako što ste finalizovali sve što je neophodno u smislu rješavanja pitanja demarkacije granice s Kosovom”, poručila je Mogerini.

Ona je naglasila da su vrata Unije otvorena za Crnu Goru, te da se pregovori odvijaju dobro.

“Put ka pristupanju je jasno označen u Izvještaju koji smo u četvrtak usvojili i u Strategiji iz februara. Konstatovali smo napredak, koji je detaljno razložen, naročito u oblasti javne uprave i ekonomije. Radujemo se i napretku u drugim oblastima. Ponegdje smo vidjeli nešto sporije aktivnosti, negdje nedostatak aktivnosti, ali bavimo se svim ovim pitanjima gdje ima potrebe za daljim radom i napretkom, kao što su vladavina prava, sloboda medija, to su neka pitanja koja su pocrtana u izvještaju i premijer je već iskazao spremnost da radi na tome”, objasnila je predstavnica Evropske unije za vanjsku i bezbjednosnu politiku.

“Uvjerena sam da će se Crna Gora pozabaviti pitanjima u kojima je manji napredak”

Istakla je da je s Markovićem razgovarala o koracima koje treba preduzeti kako bi se riješile oblasti gdje je manje uočljiv napredak.

“Jasno je koje su to oblasti, analiza je veoma transparentna. Uvjerena sam od strane premijera da će se pozabaviti pitanjima pocrtanim u izvještaju”, poručila je Mogerini.

Osvrnula se i na ukidanja Ministarstva za evropske poslove, kazavši da svaka zemlja ima drugi sistem organizacije pregovaračkog tima.

“Za nas je vrlo važno da postoji jedan cjelishodni pristup Vlade koji se odražava u političkoj volji, posvećenosti, odgovarajućem političkom impulsu s najvišeg nivoa, odlučnom djelovanju u transformisanju zemlje, kako bi se one pridružile EU”, objasnila je predstavnica Evropske unije za vanjsku i bezbjednosnu politiku.

Vijesti

1 komentar

  1. Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back to your website? My blog is in the very same niche as yours and my visitors would genuinely benefit from a lot of the information you provide here. Please let me know if this okay with you. Thank you!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com