Bivši radnici KAP-a ponovo presavili tabak: Osporavaju odluku Ustavnog suda - Volim Podgoricu

Bivši radnici KAP-a ponovo presavili tabak: Osporavaju odluku Ustavnog suda

Bivši radnici Kombinata aluminijuma (KAP) predložiće da Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) podigne zahtjev za zaštitu zakonitosti protiv odluke Ustavnog suda, kojom je oboren Zakon o izmirivanju obaveza prema nekadašnjim zaposlenima i vrati je na ponovno odlučivanje.

Predstavnik penzionisanih radnika, Nikola Raković, kazao je da će predlog uputiti VDT-u u cilju uspostavljanja pravne sigurnosti na primjeni odredbi Ustava i zakona Crne Gore.

„Pitanja ustavnosti Zakona, koji su usljed stečaja preduzeća ostvarili pravo na penziju, podnijeli građani koji nemaju nikakv pravni interes, niti su u momentu na koje se odnose odredbe Zakona bili radnici KAP-a, kao i dva sindikata Prerade i Kovačnice, koji takođe od 1999. godine ne pripadaju KAP-u“, rekao je Raković agenciji Mina-business.

Ustavni sud je krajem marta oborio Zakon o izmirivanju obaveza prema radnicima KAP-a koji su zbog stečaja preduzeća ostvarili pravo na penziju.

Raković je naveo da zakon stvara uslove za ostvarivanje prava radnicima KAP-a koji su usljed stečaja ostvarili pravo na penziju u 2013. godini, kao i da ne postoji nijedna njegova odredba koja uskraćuje prava bilo kome, pa ni podnosiocima inicijative za ispitivanje ustavnosti zakona.

„Upravo odluka Ustavnog suda, iako je obrazložena činjenicom da je ‘zakon diskriminatorski’ uzrokuje diskriminaciju nas, kao radnika čija prava na isplatu otpremnine onemogućava“, ocijenio je Raković.

On je dodao da je ta odluka Ustavnog suda neprimjenjiva na njihov slučaj.

„Naime, nama već skoro pet godina od kada smo penzionisani nije isplaćena otpremnina, pa sad nakon toliko vremena treba ukinuti pravni osnov za njenu isplatu i dovesti do uzaludnosti sav naš rad i trud, kako na ostvarivanju naših zakonom i Ustavom zagarantovanih prava, tako i na unaprijeđenju ustrojstva poštovanja zakona i Ustava u smislu potvrde transparentnosti pravne sigurnosti svih građana“, rekao je Raković.

Bivši radnici KAP-a, njih 414, koji su u drugoj polovini 2013. godine bili primorani da napuste kompaniju zbog pokretanja stečaja, nekoliko godina čekaju isplatu 5,45 miliona eura otpremnina.

Radnici KAP-a su donošenjem Zakona o izmirenju njihovih obaveza ostvarili pravo na penziju, a penzionisani su 2013.

Osnovni sud je polovinom oktobra prošle godine donio prvostepenu presudu u korist bivših radnika KAP-a, kojima država, po njenoj pravosnažnosti, treba da isplati otpremine u skladu sa Zakonom o izmirenju obaveza.

Presudu u korist grupe od 305 od ukupno 414 radnika, koji godinama čekaju na isplatu otpremnina, donijela je sudija Milena Brajović, a penzionere u tom sporu je zastupao advokat Savo Šofranac.

Iznosi otpremnina se kreću od šest do 14 hiljada eura za pojedine tužioce penzionere koji su od suda određeni u skladu sa socijalnim programom od 2009. godine.

Bivši radnici KAP-a koji su napustili kompaniju nakon uvođenja stečaja u drugoj polovini 2013. godine se petkom okupljaju ispred Vlade.

RTCG

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com