Grabar Kitarović posjetila Jasenovac: Hrvatska bezrezervno osuđuje zločine - Volim Podgoricu

Grabar Kitarović posjetila Jasenovac: Hrvatska bezrezervno osuđuje zločine

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je jutros Spomen-područje Jasenovac da bi odala počast žrtvama ustaškog koncetracionog logora iz Drugog svjetskog rata, a mediji su o tome obaviješteni naknadno, saopštenjem iz njene pres službe.

“Posjeta Spomen-području logora Jasenovac uvijek priziva osjećaje dubokog žaljenja zbog zločina koji su se ovdje dogodili i pijeteta prema svim nevinim žrtvama. Nijedan politički cilj ni poredak ne mogu opravdati zločine koji se čine u njegovo ime”, upisala je predsjednica u knjigu utisaka u Jasenovcu, prenijela je pres služba predsjednice Hrvatske.

Ona je naglasila da je Republika Hrvatska “bezrezervno osuđuje zločine počinjene u logoru”.

“Republika Hrvatska kao demokratska država, nastala na tekovinama svih pozitivnih vrijednosti istorijske borbe hrvatskog naroda za slobodu, među kojima je i antifašizam, bezrezervno osuđuje zločine počinjene u ovom logoru i s poštovanjem trajno čuva sjećanje na sve njegove stradalnike, u jedinstvenoj opredijeljenosti za poštovanje ljudskih prava svih svojih građana, kao garancije napretka i mira”, navela je hrvatska predsjednica.

U saopštenju se precizira da je u njenoj pratnji bio je Ivan Zvonimir Čičak, koji će biti izaslanik predsjednice na državnoj komemoraciji žrtvama ustaškog koncentracionog logora Jasenovac, u nedjelju, 22. aprila.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović za razliku od svojih prethodnika na čelu Hrvatske, Stjepana Mesića i Ive Josipovića, ne učestvuje na državnim komemoracijama u Jasenovcu, na kojima se okuplja državni vrh i uobičajeno šalje oštre poruke na račun “Nezavisne Države Hrvatske” i ustaških zločina.

Takvu praksu uvela je po dolasku na mjesto predsjednice države 2015. kada je u Jasenovac otišla nenajavljeno i bez pratnje medija, što je izazvalo oštre kritike javnosti.

Kao i ove godine, mediji su o svemu obaviješteni tek naknadno, saopštenjem iz njene pres službe.

Već treću godinu zaredom, predstavnici Jevreja, Srba i antifašista bojkotuju državnu komemoraciju u Jasenovcu zbog izostanka adekvatne reaakcije vlasti na relativizaciju i revitalizaciju ustaštva.

Bojkotu su se pridružili i predstavnici najveće opozicione stranke, Socijaldemokratske partije.

Prva od tri komemoracije održana je protekle nedjelje u organizaciji Koordinacije jevrejskih opština, a predsjednik Koordinacije Ognjen Kraus rekao je da jevrejska zajednica neće učestvovati u zajedničkoj komemoraciji sve dok izostaje jasna osuda i zabrana ustaškog pozdrava “Za dom spremni”.

Predstavnici Srpskog narodnog vijeća i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske organizuju posebnu komemoraciju u subotu, 21. aprila, a dan kasnije je državna komemoracija na koju je svoj dolazak potvrdio premijer Andrej Plenković.

Bojkot državne komemoracije počeo je 2016. u vrijeme desne vlade Tihomira Oreškovića, koju su činili Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Most, a nastavljen je i pošto je na čelo vlade došao Andrej Plenković, iako njegovu vladu podržavaju i predstavnici nacionalnih manjina, među njima i srpske.

Zajednička komemoracija izostala je tako i prošle godine uz objašnjenje da nema adekvatne reakcije vlasti na relativizaciju i revitalizaciju ustaštva čiji je dio i spomen-ploča u Jasenovcu poginulim pripadnicima rata 90-tih godina s uklesanim ustaškim pozdravom “Za dom spremni”.

Tu ploču postavili su postavili pripadnici udruženja veterana paravojne formacije Hrvatske odbrambne snage (HOS), a u septembru prošle godine premještena je iz Jasenovca u Novsku.

BETA

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com