Institut za javno zdravlje: Ne smijemo dozvoliti da djeca umiru jer nisu vakcinisana - Volim Podgoricu

Institut za javno zdravlje: Ne smijemo dozvoliti da djeca umiru jer nisu vakcinisana

U 21. vijeku svaka osoba a posebno dijete ima pravo i mora da bude obezbijeđeno najvećim mogućim stepenom razvijenosti zdravstvene zaštite. Vakcine upravo predstavljaju dio savremene zdravstvene zaštite i kao takve su ključne za siguran početak života, adekvatan rast i razvoj djece, saopšteno je danas iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore povodom obilježavanja Evropske nedjelje imunizacija- 23. aprila 2018. godine.

U poslednjih par godina – dodaju – ovo prvi put da se Evropska nedjelja imunizacija obilježava u situaciji kada imamo registrovano oboljevanje morbila na teritoriji Crne Gore.

-Zdravstveni profesionalci, i posebno roditelji mislili su i nadali se da više neće imati priliku vidjeti i osjetiti opasnost od morbila te da su naša djeca upravo zahvaljujući imunizacijama zaštićena i sigurna. I zaista, Crna Gora je bila gotovo jedina država u regionu koja je zbog velikog broja vakcinisane djece, i preko 95% u određenim godištima, bila pošteđena obolijevanja od zaraznih bolesti koje se mogu spriječiti vakcinacijom. Danas, većina naših roditelja i dalje uredno vakciniše svoju djecu ali u situaciji kada je bio prisutan višegodišnji pаd оbоlijеvаnjа оd bolesti koje se mogu sprečiti vakcinama i kada ih dugi niz godina nismo ni registrovali, došlo je do razvijanja pogrešnog uvjerenja da se nеkе zаrаznе bоlеsti više ne javljaju, da su dio prоšlоsti, da nisu opasne te da nе prеdstаvljајu prijеtnju po zdravlje djece te da se protiv njih ne treba vakcinisati. Tako su vakcine postale žrtva sopstvenog uspjeha i upravo zbog toga su nam se morbili “vratili”, ističe se u saopštenju IJZCG.

Dodaje se da je očigledno da smo svi i kao društvo i zajednica pomalo zaboravili na značaj vakcinacija kao jedne od najdjelotvornijih i najefikasnijih mjera kojom raspolaže moderna medicina, mjere zahvaljujući kojoj je bez sumnje promjenjen tok istorije na način što su vakcine spriječile da milioni ljudi obole, izgube život ili postanu trajno onesposobljeni.

-Samim tim nismo uspjeli da se odbranimo od pogubnih zaraznih bolesti. Na svu sreću ove godine među oboljelima od morbila nismo registrovali ozbiljne komplikacije i najteže ishode ali ako se broj oboljelih bude povećavao vjerovatnoća komplikacija pa i smrtnih ishoda će biti veća. U Crnoj Gori je tokom 2017. godine velika većina i to od 90% roditelja djece rođene 2016-e uredno vakcinisala svoju djecu sa sve tri doze petovalentne vakcine pri čemu je makar jednu dozu popularnog „pentaksima“ primilio preko 95,5% djece. Iako su rezultati nešto slabiji kada se radi o broju djece u drugoj godini života koja su vakcinisana protiv malih boginja – njihov broj je ove godine za gotovo 900 veći nego u istom periodu lani ali je i dalje daleko od nivoa potrebnog da se spriječi masovno oboljevanje, rekli su iz IJZCG.

Navode i da trenutna situacija u Crnoj Gori ukazuje na nekoliko bitnih činjenica:

-Uprkos svim neodumicama i lažnim informacijama lako dostupnim po internetu većina roditelja shvata značaj vakcinacija i dovode djecu na vakcinaciju. Sa imunizacijama se kasni –određeni broj djece vakcinu prima u uzrastu kasnijem nego što je predviđeno što je potencijalno opasno jer između ostalog produžava vrijeme tokom kojeg je dijete nezaštićeno od zaraznih bolesti i povećava rizik da oboli od potencijalno jako opasnih bolesti. Najviše rezerve roditelji imaju prema MMR vakcini, što je i logično s obzirom na sadržaj društvenih mreža na kojima protivnici vakcinacija netačno povezuju ovu vakcinu sa nekim razvojnim poremećajima iako su moderna nauka, medicina i iskustva iz prakse davno dali odgovore o karakteristikama ove vakcine uključujući i jasan opis svih neželjenih reakcija. Uprkos oboljevanju od morbila i dalje postoje neodgovorni pojedinci posebno u regionu koji iz njima znanih razloga šire iskrivljene informacije i unose paniku među roditelje pozivajući na nevakcinaciju djece, kazali su iz IJZCG.

Iz te institucije poručuju i da su se mnoge države i moderna društva “opekla” i platila su skupu cijenu zaboravljanja značaja imunizacija.

-Tako je Velika Britanija zbog pada obuhvata vakcinama početkom 21 vijeka doživjela veliku epidemiju malih boginja, Rumunija i Srbija trenutno bilježe najveću epidemiju morbila u poslednjim godinama a slična je situacija i sa Italijom i nekim drugim razvijenim državama Evrope. Samo u Evropskoj uniji je od morbila preminulo 57 osoba a u Srbiji 15 što je posebno tragično imajući u vidu da su svi smrtni ishodi mogli biti spriječeni pravovremenom vakcinacijom, piše u saopštenju IJZCG.

Objašnjavaju i da je neodgovorno i u situaciji kada se u Evropi bilježe hiljade oboljelih od malih boginja i kada našoj djeci prijeti masovno oboljevanje, komplikacije pa i umiranje od davno zaboravljenih zaraznih bolesti – krajnje opasno zanemarivati značaj vakcina.

-Posebno je opasno voditi se za lažnim informacijama koje veoma lako utiču na donošenje pogrešnih odluka o vakcinaciji što sve može imati dalekosežne posljedice. U interesu je svih koji se bave očuvanjem i unaprjeđenjem zdravlja i prava djece a posebno budućih i mladih roditelja, da udruže snage da se odupru navali pogrešnih informacija te da se izbore za najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu djece. Razvijena i moderna zdravstvena zaštita je upravo ono čemu svi, kao pojedinci, institucije i društvo moramo da se posvjetimo a sve zbog dobrobiti sve naše djece i njihove bolje i zdravije budućnosti, zaključuje se u saopštenju IJZCG.

1 komentar

  1. I’m impressed, I must say. Actually rarely do I encounter a blog that’s both educative and entertaining, and without a doubt, you could have hit the nail about the head. Your thought is outstanding; ab muscles an element that insufficient everyone is speaking intelligently about. My business is happy which i came across this during my hunt for something about it.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com