Komunalije za divlje objekte jeftinije 30 odsto - Volim Podgoricu

Komunalije za divlje objekte jeftinije 30 odsto

 Vlasnici bespravno izgrađenih objekata u postupku legalizacije kvadrat komunalija plaćaće od 11,99 do 39,99 eura. To je predviđeno odlukom o naknadi za komunalno opremanje grđevinskog zemljišta koju je Skupština usvojila juče.

Prema tom dokumentu, naknada će biti umanjena 30 odsto za objekte osnovnog stanovanja u I i II zoni i objekte neto površine do 300 metara kvadratnih u III, IV i V zoni u odnosu na prvobitni nacrt odluke.

Sekretarka za uređenje prostora Mira Čolović objasnila je da se iznos naknade po metru kvadratnom neto površine bespravnog objekta obračunava kao proizvod prosječnih troškova komunalnog opremanja i koeficijenta opremljenosti po zonama.

“U prvoj zoni iznosi 57,14 eura, drugoj 49,52 eura, trećoj 40, četvrtoj 30,48, petoj 17,14 eura, dok se u šestoj zoni ne plaća. Taj iznos smo nakon javne rasprave i uvaženih primjedbi umanjili 30 odsto”, pojasnila je Čolović.

Ona je dodala da je iznos u III,IV i V zoni umanjen, jer je najviše nelegalnih objekata do 300 neto kvadrata prepoznato upravo u ovim zonama.

Za bespravne objekte osnovnog stanovanja naknada se uvećava za 2,5 odsto, a za druge od 5 do 20 procenata, zavisno da li se plaća jednokratno ili u jednakim mjesečnim ratama. Naknada za bespravne objekte osnovnog stanovanja plaća se jednokratno ili u najviše 240 mjesečnih rata. Za ostale bespravne objekte, naknada se plaća jednokratno ili u najviše 120 mjesečnih rata. Ukoliko vlasnik plati jednokratno u roku od 30 dana od dana zaključenja ugovora, naknada bi bila umanjena za 30 odsto.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com